Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

UUSKYLA, ØGRIM & BERG

«Laiv»
SIMLAS012

Trioen Peeter Uuskyla, Tellef Øgrim og Anders Berg, har tidligere gjort innspillingen «ullr», som kom i 2017, og som vi anmeldte på salt-peanuts.eu rett etter at den kom ut (les hele anmeldelsen HER). Musikerne har sin bakgrunn fra Norge og Sverige, og innspillngen «Laiv» er gjort på klubben «Brötz» i Göteborg den 11. oktober 2017.

Deres forrige innspilling fikk storveis anmeldelse her på salt-peanuts.eu, og deres nye «langspiller» bør heller ikke forbigåes i stillhet. For her får vi heftig fri improvisert musikk man ellers mest er vant til å høre fra musikerne i det landskapet hvor Mats Gustafsson, Paal Nilssen-Love, Peter Brötzmann og den gjengen holder seg.

Hele veien, fra start til mål, er dette heftig og energikrevende. De tre musikerne har tydeligvis lært hverandre enda bedre å kjenne siden forrige innspilling, og det er lett å høre at her kommuniseres det heftig på tvers av landegrensene. Kanskje føler jeg at gitarist Øgrim tar mer grep om improvisasjonene denne gangen, og at det er han som fører trommeslager Uuskyla og bassist Berg gjennom improvisasjonene.

På deres forrige innspilling, ga de oss noen hvilepauser mellom de seks låtene, mens på konsert går det hele i ett, så du hiver heftig etter pusten i de få øyeblikkene hvor energien tas litt ned, og du kan gjøre små forsøk på å lene deg tilbake fra en nesten låst posisjon ytterst på stolen.

Musikken kan kanskje minne noe om noe av det vi har fått fra finske Roaul Björkenheim, når han «peiser på» på det mest energiske, som i samarbeidet med Ingebright Håker Flaten og Paal Nilssen-Love. Særlig i en del passasjer fra Øgrims rå gitarspill, hvor heller ikke Jimi Hendrix eller Terje Rypdal, eller for den sakens skyld, Bushman’s Revenge, ligger langt unna. Jeg synes «kompet», hvis man kan kalle det det, gjør en strålende innsats for å backe opp Øgrim hele veien.Og det er kanskje her sammenligningen med Bushmans Revenge kommer sterkest fram. Og da blir det naturlig å trekke fram Uuskylas trommespill, som smer enn gjerne kan være inspirert av den finske trommelegenden Edward Vesala, men som tar trommespillet tettere på det vi er vant til å høre fra for eksempel Gard Nilssen i Bushman eller Paal Nilssen-Love i for eksempel The Thing.

Bassist Anders Berg, er vel den som kanskje gjør minst ut av seg på albumet. Men uten hans solide og grundige spill, ville kanskje dette gått over alle støvleskaft. Han holder det hele sammen på en fremragende måte, selv om han ikke helt klarer å holde Øgrim og Uuskyla i tømmene.

«Laiv» er blitt en ytterst heftig plate i grenselandet mellom jazz og heftig rock, og å høre dem live på en scene må være en prøvelse både for begynnende tinitus, kropp og sjel. Men coveret, karer! Det holder ikke helt mål!

Jan Granlie

Peeter Uuskyla (dr), Tellef Øgrim (g), Anders Berg (b)

Skriv et svar