Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

UUSKYLA / ØGRIM / BERG

«ullr»
SIMLAS

Så ramlet det inn en innspilling med en finsk/norsk kombinasjon som virkelig fikk hørene til å settes på stilker. Den finske trommeslageren og energibunten Peeter Uuskyka, som vi husker blant annet fra et samarbeid og flere utgivelser med saksofonisten Peter Brötzmann og den danske bassisten Peter Friis Nielsen, som har gått i kompaniskap med den norske gitaristen Tellef Øgrim og den svenske bassisten Anders Berg. De to siste har samarbeidet tidligere, blant annet på platen «november», og har i lang tid figurert litt utenfor radaren innenfor den nordiske musikken. De har holdt på lenge, men ikke gjort noen store nummer av musikken sin.

Men det bør det umiddelbart bli slutt på! For på «ullr» serverer de musikk som alle med ører og nese for heftig fri improvisert musikk med mening, bør merke seg.

Vi får seks låter som alle er «komponert» av de tre musikerne i fellesskap, og mens jeg lytter meg gjennom, er det mange navn som dukker opp i den gjennomhullede hjernebarken. Uuskylas trommespill minner om en rekke av de hardtslående heltene vi hadde på 70- og 80-tallet, så som for eksempel Ronald Shannon Jackson, eller for den sakens skyld også Elvin Jones, og med Anders Bergs syngende og litt kompakte elbass-spill, dukker den evige storebror på elbass, Jamaladeen Tacuma opp. Og skal man absolutt sammenligne Øgrims gitarspill med noe, så blir det ikke noen av de svevende, norske gitaristene, som Terje Rypdal eller Eivind Aarset, men mer de som «hugger», som Sonny Sherrock og hans like (hvis de finnes).

Men musikken vi får på «ullr» er ikke noe plagiat fra 70- og 80-tallet, som vi «gæmlissene» kan mimre over mens vi lytter. Nei, dette er svært personlig musikk, som fenger både hjerne, hjerte og føtter. Dette er en plate smekkfull av spennende frittgående jazzmusikk, som overrasker, i alle fall denne skribenten, og som bør bringes frem i lyset på alle mulige festivaler og jazzklubber de nærmeste årene.

Nå ble dagen plutselig mye bedre!

Jan Granlie

Peeter Uuskyla (dr), Tellef Øgrim (g), Anders Berg (b)

Skriv et svar