Det skrev musikkjournalisten Hans Fridlund i coverteksten til albumet Waltz for Debby med Bill Evans og Monica Zetterlund, utgitt tidlig i 1965. Fridlund fortsatte; «Ett brev från Ormond Beach, Florida, March 14, 1964». Bill Evans hadde — som opphavsmann til en av sangene — mottatt et eksemplar av EP-en Visa från Utanmyra som Monica Zetterlund ga ut på svenske Philips i november 1963.
Bill Evans med Eddie Gomez, Alex Riel og Monica Zetterlund i Studio 1 i TV-Byen, Gladsaxe, København, 25. oktober 1966.
A-siden på denne 7-tommeren besto av sporene «Visa från Utanmyra» med tekst av Björn Lindroth, og «Monicas vals», eller Bill Evans’ «Waltz for Debby». Etter samarbeidet deres høsten 1963, hadde Zetterlund bedt Beppe Wolgers skrive en svensk tekst til denne låta. Begge sporene var spilt inn i Europa Film Studio i Stockholm, 24. og 18. oktober 1963. På begge sporene var Zetterlund backet med det som ikke ble angitt på skiva med annet enn Philips Studioorkester. På bakgrunn av informasjoner fra Georg Riedel, som arrangerte «Monicas vals», består bandet av Jan Johansson, Rune Gustafsson, Egil ‘Bop’ Johansen og Riedel selv, ved siden av et større ensemble av strykere og treblåsere med ukjente musikere.
Som opphavsmann til det ene sporet hadde Bill Evans fått tilsendt et eksemplar av EPen. Han hadde vært overbevist om at «Waltz for Debby» ikke egnet seg for en tekst, men lot seg overvelde av Beppe Wolgers svenske tekst og Zetterlunds framføring. Bill Evans ble så begeistret at han satte seg ned og skrev et brev. Fridlund har oversatt Evans’ brevtekst til svensk,
– Jag brukar inte kasta superlativer omkring mig. Men låt mig säga att jag är uppriktig begeistrad över Monica Zetterlunds «Waltz for Debby».
Hon är helt enkelt fantastisk – tala om för henne att jag ä l s k a r henne. Själv hade jag tidigare inbillat mig att min vals knappast lämpade sig för sång, men hur fel hade jag inte!
Plötsligt längtar jag till Sverige… [vår kursivering]
Bill Evans i København og Oslo i 1966
Bill Evans’ mange reiser til Sverige, til Danmark og til Norge er beskrevet i denne artikkelen. Der kan du også finne en nesten komplett ‘sessionografi’ over Bill Evans’ konserter i Skandinavia mellom 1964 og 1980.
Men vi skal gå rett til 1966: Nær ett år etter det siste besøket i Skandinavia, i november 1965, er Bill Evans tilbake i København. Men mens han i 1965 kom alene, kom han mot slutten av oktober 1966 sammen med sin da nye bassist, unge Eddie Gomez.
Dette var bare omtrent et halvt år etter at Eddie Gomez spilte med Evans for første gang, i New York i april. Evans brukte hovedsakelig Arnie Wise som trommeslager i USA på denne tiden, men Wise var ikke interessert i å reise. Han er da heller ikke regnet som permanent trommeslager i trioen. 11. oktober kom Shelly Manne over fra Los Angeles i ens ærend: Trioen gikk i studioet til Rudy Van Gelder i Englewood Cliffs, NJ. Her spilte de inn det som ble albumet A Simple Matter of Conviction, noe som altså ble Gomez’ første plateinnspilling med Bill Evans. I løpet av sommeren og høsten 1966 var Eddie Gomez blitt Bill Evans’ foretrukne bassist. Gomez skulle være en del av trioen lengre enn noen andre.
Til København kommer Evans og Gomez i slutten av oktober nærmest rett fra et residentskap på Village Vanguard, med Arnie Wise på trommer. Men denne gangen kommer de altså uten trommeslager. I november 1965 hadde Alex Riel blitt invitert med i trioen på konsertene Bill Evans ga i Danmark den gangen. Alex Riel får nå kallet igjen. Riel hadde blitt ikke bare blitt utpekt som Årets danske jazzmusiker 1965, og fått utgitt sitt første album i eget navn. Han hadde også vært vært ved Berklee School of Music og fått veiledning av Alan Dawson.
Samtidig er også Monica Zetterlund kallet til byen, Monica Zetterlund var på denne tida i Stockholm med i Povel Ramels På avigan på Ideonteatern, og blir i København bare to dager. Som trio og kvartett gir Bill Evans’ trio og Monica Zetterlund konsert. Bare én konsert er kjent i København. Tirsdag 24. oktober spilte Bill Evans Trio med Zetterlund en veldedighetskonsert for danske Røde Kors. Det er ulike opplysninger om konsertstedet, men Evans-biografen Pettinger (p. 182), er tydelig på at konserten skjedde i Det Kongelige Teater.
Dagen etter var trioen og Zetterlund i Studio 1 i TV-Byen i Gladsaxe i om lag 4 timer. Her gjorde de opptak til ett eller to planlagte TV-program. Det er planlagt to deler, først en trio-del med fire låter, av varighet 20-25 minutter, før Zetterlund ankommer en og en halv time seinere for å gjøre opptak av to eller tre låter, altså 10-15 minutter. Det endelige opptaket med Zetterlund blir to låter, på til sammen nær ti minutter. Den opprinnelige planen er muligens at dette skal redigeres sammen til ett program, men det synes ikke å ha skjedd. Nå har DR Gensyn vist og gjort tilgjengelig de komplette opptakene fra denne dagen.
Det første komplette opptaket med Bill Evans og trioen, er 45 minutter, hvorav ca 25 minutter utgjøres av låtene «Very Early», «Who Can I Turn To», «If You Could See Me Now» og «Autumn Leaves». Dette er supplert med to takes av show-temaet til Bill Evans på denne tiden, hans tema «Five», som han hadde spilt inn allerede på New Jazz Conceptions i 1956.
Monica Zetterlund er i studio i en liten time, og hele oppholdet hennes er filmet. I alt 55 minutter viser alt som skjer i studio i denne perioden, fra hun ankommer like før kl. 14.00, til de avslutter dagen noe før kl 15.00. Første del av opptaket er øvinger og diskusjoner om materialet. Her er tre låter planlagt, «Monicas vals» [«Waltz for Debby»], «Some Other Time» og «So Long, Big Time». Alle tre er låter de hadde spilt inn på albumet Waltz for Debby i august 1964.
Men fordi Zetterlund skal tilbake til Stockholm rekker de kun å gjøre endelige innspillinger av to av dem. Zetterlund drar rett fra studioet i Gladsaxe ca. kl. 15.00, for å dra innom SAS-hotellet på Amager, og deretter rekke et fly tilbake til Stockholm kl 17.00. Dette for å være med i På avigan i Ideonteatern samme kveld. Bill Evans og Eddie Gomez ble igjen i København.
På fredagen, tre dager etter opptaket, dro trioen til Oslo og spilte på Munch-museet. Dette var en av flere konserter organisert av musikerorganisasjonen Norsk Jazzforum, en organisasjon som ble startet etter inspirasjon fra Stockholms musikerorganisasjon og -nettverk Emanon.
Antakeligvis ble opptakene fra TV-Byen redigert og sendt som planlagt, tydeligvis i to programmer. Det første blir tilsynelatende sendt som Bill Evans i Studie 1, første gang 7. november 1966. Opptaket med Monica Zetterlund blir sendt første gangen tre uker seinere, 28. november 1966, med tittelen Til jazzprøve med Monica Zetterlund.
Nå har Danmarks Radio sendt begge opptakene igjen, i serien DR Gensyn. Denne gangen har de valgt å sende opptakene i sin helhet, med diskusjoner og utprøvinger og alt. Det gir en unik mulighet til å få se inn i øvingslokalet, og den uformelle og avslappede holdningen mellom musikerne. Bill Evans viser sin rutine med TV-opptak og redegjør for hvordan den etterfølgende redigeringen skal gjøres.
DR har heldigvis – som NRK – valgt å legge dem ut uten restriksjoner på adgang fra noen del av verden. Du kan se begge programmene ved å følge lenkene nedenfor, men det er mulig du må registrere en profil på DR.dk først. Velg full skjerm og nyt nesten to timer i selskap med Bill Evans Trio og Monica Zetterlund 25. oktober 1966 i TV-Byen.
Jeg inkluderer også en lenke til NRK-arkivet med et utdrag av konserten i Munch-museet tre dager etter at de var i TV-Byen.
Dessverre er det ikke angitt krediteringer, men fotografen som er på opptaket er antakeligvis en ung Jan Persson (Persson var like over 23 år gammel i oktober 1966).
De følgende lenkene åpner programmene i DRTVs og NRKs nettspillere i et nytt vindu.
Om du ikke har gjort det tidligere, må du registrere deg med en profil på DR.dk. Da får du tilgang til de programmer som er åpnet også for visning utenfor Danmark. Disse programmene utløper i mai og juni 2026. Hvorvidt de vil være tilgjengelige etter dette, er i dag uvisst.
1) Bill Evans Trio i studio: Bill Evans i Studie 1. Innholdet er:
21 Bill Evans Trio, Tuesday October 25, 1966, Studio 1, TV-byen, Copenhagen
Eddie Gomez, b; Alex Riel, dr.
21/1 (rehearsal/studio talk) Very Early/If You Could See Me Now/Autumn Leaves (16:30)
21/2 Very Early (5:15)
21/3 Who Can I Turn To (5:57)
21/4 If You Could See Me Now (4:19)
21/5 Autumn Leaves (3:58)
21/6 Theme (Five) (take 1) (2:11)
21/7 Theme (Five) (take 2) (3:02)
1-7: Taped and broadcast by Danmarks Radio (TV)
1-7: DR: Jazz: Bill Evans i Studie 1 (45 min). Broadcast Nov. 7, 1966
Trio arriving at 12:30-35. Ending about 20 minutes before MZ is expected.
2) Bill Evans Trio med Monica Zetterlund i studio: Til jazzprøve med Monica Zetterlund. Innholdet er:
22 Bill Evans Trio & Monica Zetterlund, Tuesday October 25, 1966, Studio 1, TV-byen, Copenhagen
Add Zetterlund, voc.
22/1 So Long, Big Time (rehearsal, studio talk) (11:00)
22/2 Waltz for Debby (rehearsal, studio talk, ) (14:30)
22/2 Waltz for Debby (take 1) (2:42)
22/3 Some Other Time (rehearsal/intermission) (6:00)
22/4 Waltz for Debby (take 2) (2:47)
22/5 Waltz for Debby (take 3) (2:43)
22/6 Some Other Time (5:25)
1-6: Taped and broadcast by Danmarks Radio (TV)
1-6: DR: Til jazzprøve med Monica Zetterlund (55 min), Broadcast Nov. 28, 1966.
MZ is arriving at the start of the programme, at 13.55. The session ends about 14.50. So this is rolling tape the whole way.
Her er også en lenke til Norsk Jazzforums konsert med Bill Evans Trio i Munch-museet i Oslo, 28. oktober 1966 i NRKs nettspiller:
3) Tema med variasjoner – Bill Evans Trio i Munch-museet 1966. Innholdet er:
23 Bill Evans Trio, Friday October 28, 1966, Munch-museet, Oslo
Eddie Gomez, b; Alex Riel, dr.
23/1 Very Early 4:55
23/2 Stella by Starlight 4:20
23/3 If You Could See Me Now 4:42
23/4 Autumn Leaves 4:26
23/5 Time Remembered 3:46
23/6 Nardis 5:0723/7 Five (theme) 2:52
1-7: Taped & bc. by NRK
1-7: NRK TV Tema med variasjoner – Bill Evans Trio, i Munch-museet (30:10)
Jeg har ikke funnet noen spor i Orkesterjournalens arkiver, eller i Peter Pettingers Bill Evans-biografi, av at Bill Evans besøkte Sverige under Skandinavia-oppholdet i oktober 1966. Shadwick’s Evans-biografi beskriver oppholdet i København og Oslo som et irregulært ‘interlude’ i ett samlet residentskap på Village Vanguard i oktober og november, «After this successful interlude, Evans and Gomez headed back to New York, in November resuming the regular stint at the Village Vanguard …» (p. 135).
Bill Evans og Eddie Gomez vendte altså tilbake til Village Vanguard, igjen med Arnie Wise på trommer. Opptak fra disse Village Vanguard-oppholdene i oktober og november 1966 er tilgjenglige på 8-CD-samlingen The Secret Sessions (Recorded at the Village Vanguard 1966-1975), Milestone 8MCD-4421-2.
Tekst: Johan Hauknes
Foto: Skjermdump fra Til jazzprøve med Monica Zetterlund/DR Gensyn