Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

This Is The End

UMEÅ JAZZ FESTIVAL, SØNDAG 31. OKTOBER  2021 – DAG 4: Under Umeå Jazzfestival er alltid søndagen spesiell. Da skal alle som har jobbet iherdig gjennom festivalen få lønn for strevet. Først med en middag, og deretter med en spesiell konsertopplevelse, hvor man hvert år har forsøkt nye konsepter. Vokalister fra regionen som får testet seg med jazzmusikere, har vært noe man har forsøkt, og i år han man like godt invitert en av byens store sønner til å avslutte festivalen på sin måte.

I år ble festvalen avsluttet med noen av festivalens tidligere favoritter, nemlig saksofonisten, komponisten og Umeå-sønnen Mats Gustafsson og vokalisten, og fjorårets æresgjest, Sofia Jernberg. Begge er en del av det relativt ferske, skandinaviske bandet The End, som selvsagt skal oppleves live.. Helst på en kveld hvor man egentlig er litt lei musikk, og man vil ha noe helt annet enn det man har hørt i løpet av de tidligere dagens, kveldene og nettene. Og med The End fikk man musikk man nesten aldri har hørt tidligere. Og det finnes nesten ikke et bedre sted å høre dem enn i Gustafssons hjemby.

Mats Gustafsson har i flere år vært bosatt i Østerrike, med Nickelsdorf som foreløpig siste holdeplass. Herfra reiser han på kryss og tvers av verden med sine saksofoner og fløyter, og til Umeå kommer han direkte fra solokonserter i Europa.

Vokalisten Sofia Jernberg er en særpreget sanger med en fantastisk stemme som i den senere tiden har reist land og strand rundt og vært med på en rekke forskjellige prosjekter.

Saksofonisten og klarinettisten Kjetil Møster har i mange år vært regnet som en av Norges beste saksofonister, og han har vært å høre i band som The Core, Ultralyd, Trondheim jazzorkester med Chick Corea, i tillegg til hans eget band Møster! I 2005 ble han kåret til årets jazztalent i New York.

Og gitaristen Anders Hana har lenge vært en av de mest spennende gitaristene i det frittgående miljøet i Stavanger, hvor han har drevet flere egne prosjekter, blant annet bandet MoHa. Han har spilt med Møster i Ultralyd, pluss at han har vært å høre med blant andre Frode Gjerstad, Paal Nilssen-Love og Circulatione Totale Orchestra. Trommeslageren Børge Fjordheim er vel den som er minst kjent innenfor jazzen i bandet. Han er i likhet med Hana fra Stavanger, eller egentlig er han fra Randaberg utenfor «oljebyen». Vi kjenner ham fra samarbeid med Sivert Høyem, Morten Abel, Kaada, Tønes, Circulatione Totale Orchestra, Wunderkammer, og han har til og med medvirket på Kylie Minogues plate «The Abbey Road Sessions».

Og sammen er denne gjengen dynamitt. De startet denne helt spesielle kvelden for Gustafsson, som kom hjem til sine egne, neddempet og vakkert, med Jernbergs fantastisk flotte vokal, før de andre nærmest kom smygende inn. Og derfra og ut var dette en reise i det tunge, eksperimentelle, musikalske landskapet, samtidig som det var tunge rockebeats som satte seg som tunge støt i mellomgulvet.

Hvis man kan tenke seg Gustafssons tidligere medvirkning i trioen The Thing, og deres samarbeid med vokalisten Neneh Cherry, utvidet og tatt videre ut mot venstre med barytongitar, som fungerte perfekt som en slags el-bass, Jernberg utrolige stemme, som beveger seg fra det rå til nesten opera og samtidsmusikk, Møsters litt John Coltrane-aktige tenorsaksofonlyd og heftig trommespill ikke langt fra Paal Nilssen-Love, men mer i en heavy rocka retning, pluss Hanas deilige barytongitar, pluss en dose som nesten kunne vært gjort av Black Sabbath, så er det mulig å få en slags idé om hvor dette endte opp.

Tunge riff, vanvittig bra vokal og saksofonspill, både fra Gustafssons barytonsaksofon og fløyte og Møsters tenorsaksofon og klarinett, og et komp ethvert rockeband kunne drept for å få med seg på turné og i studio. Og en avslutning på årets Umeå Jazzfestival som var en kvalitetsfestival verdig!

Nå blir det tre dager i koma i Stockholm, sannsynligvis uten særlig musikk, siden det eneste jeg har funnet ut som arrangeres i byen disse dagene, er Yellowjackets, som spiller to dager på Fasching. Og jeg er av den klare oppfatning at det er livet altfor kort til.

Så takk til «storebror» Lennart Strömbeck, Åsa og de andre i den iherdig jobbende festivalstaben i Umeå, så håper jeg inderlig at salt peanuts* også blir invitert til neste års festival, omtrent på samme tid, i 2022. Og etter den storslagne 8-1 seieren til Björklöven over Modo på lørdag, har de klatret opp på andre plass i Allsvenskan i ishockey, så nå ser det ut til å gå vägen, som det heter her oppe i nord.

Vi høres fra Tampere i Finland neste uke.

Tekst og foto: Jan Granlie

(Reise og opphold er betalt av Umeå Jazzfestival)


Mats Gustafsson


Sofia Jernberg


Kjetil Møster


Anders Hana


Børge Fjordheim

Skriv et svar