Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ANNELENE

«Dunkel»
ANNELENE, ATC 2101

Jeg kjenner overhodet ikke til den danske fiolinisten Annelene Toft Christiansen fra tidligere, men ifølge hennes hjemmeside er hun vokst opp i et hjem hvor folkemusikk og folkedans var en livsstil. Foreldrene var folkemusikere, og moren til og med folkedansinstruktør. Hun har studert ved folkemusikklinjen ved Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg, hvor hun tok bachelor i 2016 og gjorde seg ferdig med utdannelsen i 2018. Hun har gjort ferdig solist-utdannelsen «Contemporary Creative Artist» som den første folkemusiker i Danmark.

På platen «Dunkel», er det ikke mye dunkelhet i den fine folkemusikken vi får høre. For dette er moderne folkemusikk fra start til mål, og hele veien synes jeg det swinger upåklagelig av musikken. Og det er kanskje derfor hun har valgt å sende platen til salt peanuts*, for det er gjennomgående mange jazzelementer i det hun fremfører, og det er aldri noen tvil om at hun er en fremragende fiolinist.

Siden jeg ankom Danmark for drøyt seks år siden, har jeg egentlig savnet å høre den danske folkemusikken fremført med ærligfølt nerve og overbevisning. Jeg har tenkt at danskene ikke har vært like opptatt av sine røtter i musikken som man er i for eksempel Sverige og Norge. Men den mistanken sørger Annelene for at jeg bare kan glemme.

Sammen med kornettisten og trompeteren Tim Ewé Jensen, gitaristen Michael Hornhaver Mortensen, trommeslageren Chris Falkenberg Rasmussen, bassisten Jakob Kragesand Hansen, organisten Gunnar Sjur Ringøen, fiolinisten og bratsjisten Clara Tesch, fiolinisten Elisabeth Dichmann og cellisten Maja Aarøe Freese, tar de oss med på en deilig reise ut på for eksempel Jyllands sletteland, eller de lange strendene nordpå, noe som også påvirker musikken på en helt annen måte enn for eksempel den norske folkemusikken, hvor man nærmest kan høre de bratte fjellene, elvene, juvene og det dramatiske i naturen.

Alle musikerne er tydeligvis vel bevandret i den danske folkemusikken, og spiller gjennomgående fint, og er med på å gjøre enkelte deler av platen til noe mer enn kun «rett fram» folkemusikk. Jeg kan høre snev av både Hedningarna fra Sverige og fantastiske Värtinnä fra Finland (dog uten de fire vokalistene), og jeg tror denne platen kan være med på å heve anseelsen til den danske folkemusikken, i alle fall for oss som aldri har kommet oss til Tønder-festivalen, hvor jeg regner med at Annelene har spilt flere ganger. Og kommer hun til København, skal jeg forsøke å få med meg en konsert med dette bandet. For det tror jeg er en deilig opplevelse.

Jeg føler på mange måter at den musikken Annelene fremfører har mye mer med den irske folkemusikken å gjøre enn for eksempel den norske. Musikken svever deilig av gårde, levert av en utmerket fiolinist som sammen med dyktige musikere har laget en plate jeg egentlig hadde gått og ventet på i nesten seks år.

Jan Granlie

Annelene Toft Christiansen (vio), Tim Ewé Jensen (cor, tp), Michael Hornhaver Mortensen (g), Chris Falkenberg Rasmussen (dr), Jakob Kragesand Hansen (b), Gunnar Sjur Ringøen (org), Clara Tesch (vio, viola), Elisabeth Dichmann (vio), Maja Aarøe Freese (c)

Skriv et svar