Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DAVE DOUGLAS

«Engage»
GREENLEAF, GRE-CD-1074

Den amerikanske trompeteren Dave Douglas, har siden begynnelsen av 90-tallet, utgitt en haug med plater, både i eget navn, og sammen med såpass forskjellige musikere som The Band, Don Byron, John Zorn Masada, Steve Beresford, Anthony Braxton, Han Bennink, Uri Caine, Misha Mengelberg og Sean Lennon, for å nevne noen.

Nå er han ute med plate med et relativt nytt sammensatt ensemble, bestående av gitaristen Jeff Parker, cellisten Tomeka Reid, saksofonisten og fløytisten Anna Weber, bassisten Nick Dunston og trommeslageren Kate Gentle, i tillegg er trompeterne Dave Adewumi og Riley Mulherkar med på noen låter hver.

Vi får 12 låter, som alle er komponert av Douglas, og ifølge presseskrivet, er det all aktivismen rundt ham i USA om dagen som har gitt han inspirasjon til låtene.

Jeg har lyttet og lyttet til platen mange ganger, for jeg har lenge syntes at Dave Douglas har vært en av de mer spennende trompeterne fra USA de siste 20 årene. Men her føler jeg at det er noe som mangler.

Han har alliert seg med et godt knippe musikere, som gjør akkurat det Douglas vil på denne innspillingen. Anna Weber spiller fint bassfløyte, noe som skiller henne ut fra de andre når hun plukker den fram, og Reid er min absolutte cellofavoritt om dagen. Men jeg synes ikke Jeff Parker leverer på sitt beste denne gangen, i tillegg synes jeg ikke kompet gjør mer nn aller høyst nødvendig. Hovedproblemet føler jeg er at det ikke har vært nok planlegging i front av innspillingen. Det blir rett og slett litt for kaotisk. Douglas spiller riktignok fint trompet i front, men det er noe med lydbildet som jeg ikke helt klarer å få tak i, på linje med det politiske miljøet som har vært med på å gi inspirasjonen til låtene.

Dave Douglas har en klar og litt skarp tone i trompeten. Det krever kanskje også at resten av bandet fremstår klart, slik at hvert instrument kan skilles fra hverandre. Men det synes jeg ikke det gjør her. Man hører Douglas klart og hver tone han spiller kommer godt fram. Men så blir resten egentlig litt for «tett» og «rotete» til at jeg helt klarer å få fatt i hvor de vil.

Det virker som om at litt for mye av musikken er nedskrevet, og at den ikke er godt nok arrangert. I tillegg synes jeg kanskje ikke Douglas’ komposisjoner er gode nok for et ensemble av dette kalibret. Og det er synd, for i bandet sitter noen av de mest talentfulle musikere USA kan fremskaffe akkurat nå.

Jan Granlie

Dave Douglas (tp), Tomeka Reid (c), Jeff Perker (g), Anna Webber (afl, bfl, ts), Nick Dunston (b), Kate Gentle (dr), Dave Adewumi (tp), Riley Mulherkar (tp)

Skriv et svar