Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DIVERSE ARTISTER

«Northern Edition»
EDITION RECORDS EDN1069

Det britiske plateselskapet Edition Records, som blir ledet av pianisten Dave Stapleton, har nå utgitt en sampler med noe av den musikken de har utgitt siden starten i 2008. Selskapet er et slags undergrunnsselskap, som ikke utgir plater for å tjene penger, men for å få ut musikk de mener er viktig at publikum får høre.

Da de skulle lage sin egen sampler, inviterte de BBCs Fiona Talkington til å sette sammen låtene på platen. Og siden både Stapleton og Talkington har en forkjærlighet for hva som foregår musikalsk i Norden, så har dette blitt en samling med mye musikk derfra.

Det starter i Finland med gruppen Oddarang, ledet av trommeslageren Olavi Louhivuori, og med låta «The Sage» (fra «In Cinema»), setter de et godt stempel på hva vi har i vente. Oddarang er et band med en litt spesiell orkestersammensetning, med trombone, cello, gitar, bass og trommer. Og i Oddarangs tilfelle fungerer det flott.

Deretter får vi det britiske bandet Spin Marvel og deres «Dust in Eyebeam» (fra The Reluctantly Politicised Mr. James»). Dette er et band med britiske musikere som har gått i kompaniskap med den norske trompeteren Nils Petter Molvær. Bandet føres i stor grad av trommeslageren Martin France, og består ellers av Tim Harries (b), Terje Evensen (live elec) og perkusjonisten Emre Ramazanoglu. Vi får en fin låt hvor Molværs trompet glir godt inn sammen med resten av bandet, og det låter hele veien typisk Molværsk.

Vi går videre til den norske saksofonisten Marius Neset og et spor fra hans plate «Birds». Låta «Boxing» er veldig typisk Marius Neset. Heftig saksofonspill over et komp som gjør så godt de kan for å holde følge.

Deretter får vi Nesets gode venn og fotballmotstander, Moldenseren Daniel Herskedal, og hans «The Mistral Noir» (fra «Slow Eastbound Train») viser at Norge har fått nok en tubaist å regne. Her spiller han mot seg selv, og er en usedvanlig vakker sak.

Den finske pianisten Alexi Tuomarila. Har har lenge vært en av Finlands ledende pianister, og utga for en tid siden albumet «Seven Hills» på Edition Records. Herfra får vi høre låta «Seven Hills», som han gjør sammen med den norske bassisten Mats Eilertsen og den finske trommeslageren Olavi Louhivuori. En typisk nordisk, lyrisk og fin låt, hvor spesielt Eilertsens bass-spill legges merke til.

En av de senere platene på Edition Records, er den norske trommeslageren Per Oddvar Johansens debut som soloartist, «Let’s Dance» (anmeldt tidligere her på salt-peanuts.eu). Her møter vi han i et neddempet landskap sammen med painisten Helge Lien og saksofonisten Torben Snekkestad i tittelsporet «Let’s Dance». En fin og neddempet, og veldig nordisk låt.

Pianisten Eyolf Dale er også norsk, og fra hans kommende album «Wolf Valley», får vi servert låta «Furet». Her har han med et litt større band enn vi er vant til å få servert fra Grenlendingen. Vi møter Rob Waring på vibrafon, Haden Powell på trompet, Kristoffer Kompen på trombone, Adrian Løseth Waade på fiolin, Gard Nilssen på trommer, Per Zanussi på bass, og Dales mangeårige samarbeidspartner André Roligheten på saksofon. Og det er bare å glede seg til plata kommer ut, for dette er vakker musikk!

Så er det tilbake til de britiske øyer, og bandet Phronesis. Eller å kalle det britisk er vel en sannhet med modifikasjoner. Bassisten Jasper Høiby er dansk, og vanligvis er det den norsk/svensk/danske trommeslageren Anton Eger som står for trommearbeidet i trioen. Men da plata «Alive» ble innspilt, i 2010, var det den amerikanske trommeslageren Mark Guiliana (som kommer til å leve lenge på at han medvirker på David Bowies siste innspilling) som var med i trioen. I tillegg er den britiske pianisten Ivo Neame fast medspiller i trioen. Vi får en rolig ballade med mye nordisk i seg, og vi legger merke til Høibys fine bass-spill, som ligger tett på det vi er vant til å høre fra Mats Eilertsen.

Deretter er det en rask tur over til Finland, og trompeteren Verneri Pohjola, og låta «Cold Blooded» fra hans Edition-utgivelse «Bullhorn», som kom i 2015. Pohjola spiller også inn plater på det tyske selskapet ACT, men jeg føler at det er i stallen til Edition han hører hjemme. Her møter vi han sammen med pianisten Aki Rissanen, bassisten Antti Lötjönen, trommeslageren Teppo Mäkynen, saksofonisten Jussi Kannaste, trombonisten Ilmari Pohjola og cellisten Iida Laine. Originalt, som det meste fra de dype, finske skoger, og et nydelig trompetspill fra Pohjola.

Å være pianist og plateselskapinnehaver, og skulle utgi en sampler med musikk fra sitt eget selskap, krever nesten at man får lov til å være med selv. Her møter vi han sammen med Brodowski String Quartet, Marius Neset (ts), Dave Kane (b) og Olavi Louhivuori (dr) i låta «North Wind» fra albumet «Flight» som kom i 2012. Litt annerledes enn de andre sporene, på grunn av strykekvartetten, men en nydelig og svært neddempet sak.

Pianisten Alexi Tuomarila har oppholdt seg i Belgia i perioder, og der har han satt sammen bandet Drifter, som kom med platen «Flow» i 2015. Her møter vi han sammen med saksofonisten og vokalisten Nicolas Kummert, bassisten Axel Gilain og trommeslageren Teun Verbruggen i låta «Breathing Out My Soul», som ligger et godt stykke unna det vi er vant til å høre fra Tuomarila. Her er det mer trøkk og en helt annen energi enn i hans mer neddempede prosjekter. Og det swinger fint, og befinner seg i et slags jazz/soul-landskap.

Så avsluttes denne sampleren med de to svirebrødrene fra Bergen og Molde, saksofonisten Marius Neset og tubaisten Daniel Herskedal i tittelsporet fra deres «Neck of the Woods», med saksofon, tuba og kor. Mektig, og kanskje det som kan være med på å roe gemyttene når de to sloss på sosiale medier om det er Brann (fra Bergen) eller Molde, som er norges beste fotball-lag.

Dette er blitt en fin samling musikk fra Edition Records-katalogen. Sett fra et nordisk synspunkt, så er det jo glimrende, men siden Fiona Talkington er en stor fan av nordisk musikk, og Stapleton har brukt mange studiotimer med nordiske musikere, så er det bare helt naturlig. En flott samling er det uansett blitt.

Jan Granlie

Skriv et svar