Erik Honoré er utvilsomt en av norges mest interessante electronica-utøvere. Gjennom mange år har han vært medarrangør av den spennende Punkt-festivalen i Kristiansand, sammen med kollega og venn Jan Bang, og i forbindelse med årets festival (4.-6.september) kommer Honorés plate «Heliographs» ut på Hubro.
Med seg på platen har han det nærmeste man kan komme et stjernelag innenfor den musikken Honoré holder på med. Allerede på førstelåta, «Navigators» møter vi vokalisten Sidsel Endresen, som legger sitt helt eget språk over Jan Bang og Erik Honorés samplinger og programmeringer. Det er spennende fra første tone, og det er ambient og vakkert. Låta er eksperimentert fram av de tre musikerne, og sier en hel del om hvor godt disse musikerne kjenner hverandre. Det kan nesten høres ut som dette er musikk som er skrevet ut på noter, men det er det altså ikke. Bedre «nedpå» improvisasjoner enn dette er det nesten umulig å tenke seg.
Derfra går det over i den svevende «Halfway House», hvor Endresen tar seg en pause, og perkusjonisten Ingar Zach kommer inn i stedet. En kort sak som kan høres ut som er spilt inn i strandkanten i Honoré og Bangs hjemby, Kristiansand.
Så glir man elegant over i «Sanctuary», hvor Endresen er tilbake. Denne kan minne om en enkel poplåt som er blitt vridd og vrengt på. Den er utrolig vakker, og viser hvilken fantastisk vokalist Sidsel Endresen er. Denne låta er også improvisert fram av de tre. Nydelig!
I «Pioneer Trail» tar Endresen seg nok en hvil, og gitaristen Eivind Aarset kommer inn med sitt gjenkjennbare gitarspill. Dette er ei låt man tydeligvis har gjort før, siden «komponistene» er Honoré, Bang, Aarset og Nils Petter Molvær (som ikke er med på plata). Melodien er en frase som gjentar og gjentar seg, og det er så vidt vi kan merke en endring. Aarset ligger helt nede, og det er nesten så man ikke merker at han er der.
«Red Café» er Honoré i en ytterst neddempet duo med fiolinisten Jeffrey Bruinsma, den eneste musikeren på plata vi ikke ante noe om på forhånd. Men ifølge hans hjemmeside har han studert ved konservatoriet i den Haag i Nederland, og spiller bl.a. med Zapp String Quartet, Jazz Orchestra of Concertgebouw. Han blir også å høre på årets Punkt-festival med Zapp String Quartet.
«Last Chance Gas & Water» er Honoré er et nytt møte med Ingar Zach. En litt dyster improvisasjon som på mange måter illustrerer det tittelen antyder; siste mulighet for bensin og vann, før man skal kjøre gjennom en altfor stor ørken. Det dystre i denne låta er med på å gjøre innspillingen både variert og spennende. Det er en slags lydkulisse, som om den var hentet fra en eksperimentell film, eller rett og slett fra Wim Wenders fantastiske «Paris, Texas».
Mer dramatikk følger. «Strife» setter en helt annen tone i musikken enn de tidligere improvisasjonene. Honoré og Zach fra forrige låt, pluss Aarset og trompeteren Arve Henriksen i nok et kort, dramatisk mellomspill, før Sidsel Endresen igjen er på plass i «Sanctuary Revisted», en slags remix av tredjelåta, med Endresen i en førende rolle. Her bidrar også Zach med sobre innslag. En ytterst vakker liten sak!
Det hele rundes av med «Departed» en improvisert balladelignende låt med Honoré og Aarset, og den perfekte avrunding på en innspilling som gir ro i sjelen, og som bør spilles om og om igjen for de krigførende parter i Midt-Østen. Jeg er temmelig sikker på at det blir fred i verden hvis man lyttet mer på musikken til Erik Honoré. Vakkert!
Jan Granlie
Erik Honoré (samples, synth, synt bass, rhytm prog, field rec), Sidsel Endresen (v), Ingar Zach (perc), Jan Bang (samples, rhytm prog), Eivind Aarset (g), Jeffrey Bruinsma (vio), Arve Henriksen (tp)