Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HOOKER & MOCKUNAS

«Live at Vilnius Jazz Festival»
NOBUSINESS NBCD 68

På dette opptaket fra Vilnius Jazz Festival i Litauen den 11. oktober i 2013, møter vi den lokale saksofonhelt Liudas Mockunas sammen med den amerikanske trommeslageren William Hooker. To musikere som er relativt ukjente for de fleste, men som på hver sin kant har markert seg de senere årene.

Hooker regnes som en av de viktige trommeslagerne innenfor den fritt improviserte jazzmusikken «over there». Han har bl.a. gjort innspillinger og konserter med Billy Bang, Thurston Moore, David Murray, David S. Ware, William Parker og en rekke andre, så vi har ingen grunn til å klage på CVen. Mockunas kjenner vi kanskje best fra hans danske samarbeid med trommeslageren Stefan Pasborg og hans Free Moby Dick-prosjekt, samt Pasborgs X-Large.

Sammen skaper de to en heftig røre av fritt improvisert musikk gjennom fire låter; «ID», «Idea», «Ideal», og «Idol». Alt med en ytterst fri tilnærming og attityde.

William Hooker går rett inn i den moderne, amerikanske «gjengen» av musikere vi har hatt gleden av å høre de senere årene. Han er helt framme på tuppa hele veien uten et sekunds hvileskjær, og leverer «server» til Mockunas som det bare er å svare på med strak høyreslegge. Mockunas er en energibombe både på sopran- alt- og tenorsaksofonen. Han raser av gårde uten tanke på fartsgrenser og vikeplikt fra høyre. Og det er bare så vidt Hooker klarer å holde følge med den energiske Litaueren. Det som skiller Hooker fra sine landsmenn og kolleger, synes jeg er han enorme bruk at trommene i stedet for cymbalene. Han hamrer (i ordets rette betydning), noe som får Mockunas til å skjerpe seg hele veien.

Dette er rett og slett en energibombe av en innspilling, og jeg har en mistanke om at publikum som var tilstede på konserten i Vilnius denne dagen, fikk en opplevelse de sent vil glemme.

Fantastisk fra start til mål!

Jan Granlie

William Hooker (dr), Liudas Mockunas (ss, as, ts)

Skriv et svar