Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LEE KONITZ

«Leewise»
STORYVILLE, 1018477
[GJENUTGIVELSE]

I 1989 var altsaksofonisten Lee Konitz i Danmark, hvor han blant annet gjorde platen «Konitz in Denmark ‘89» utgitt i navnet til kollegaen og beundreren Jens Søndergaard og hans kvartett. I 1992 ble Lee Kontiz tildelt den store Jazzpar-prisen, noe som medførte plateinnspillingen med samme navn, sammen med The Jazzpar All Star Nonet, ledet av Jens Søndergaard. Platen kom ut på Storyville i 1993, og nå har selskapet valgt å gjenutgi platen, kanskje for å minnes Kontiz, som forlot denne verden den 15. april i år, av lungekomplikasjoner i forbindelse med Covid-19.

Vi får 12 låter, noen komponert av Konitz, men også en del gjort av danske musikere, samt noen standarder. Og de åpner med Ole Koch Hansens «Partout» med hele nonetten, som vi også møter i fjerdesporet, Fredrik Lundins tittelspor «Leewise», mens vi i andre spor, som andresporet, «Alone Together» og det nest siste sporet, «JensLee» skrevet av Konitz og Søndergaard, får en duett mellom de to. Tredjesporet, «Body and Soul» og det sjuende sporet, «PeggyLee», er en duett mellom Konitz og pianisten Peggy Stern. Vi får duett mellom Konitz og Jesper Lundgaard i «JesperLee», og duett mellom Konitz og Allan Botchnsky i «AllanLee»

Vi får Konitz i kvintettoppsett med trompeteren Alan Botchinsky, Stern, bassisten Jesper Lundgaard og trommeslageren Svend-Erik Nørrgaard, og på Butch Lacys «Skygger» får vi nonetten pluss vokalisten Birgitte Frieboe, mens låt nummer 10, Peggy Sterns «Pazzanger» og avslutningssporet, «Stardust» er med hele nonetten, hvor Peggy Stern har erstattet pianisten Butch Lacy .

Dette er et liveopptak opptatt av Danmarks Radio og er fra Jazzpar-konserten i Falconer på Frederiksberg den 28, og 28. mars 1992. Og det er ikke mye å utsette på opptaket, som var e43tt av usedvanlig mange opptak Danmarks radio gjorde av jazzkonserter på den tiden. Nå er det dessverre ikke like mange opptak som blir gjort, hverken av Danmarks radio, eller andre lands «public service»-kanaler, noe jeg tror vil skade den europeiske jazzhistorien over tid.

De 12 låtene vi får dervert gir et godt bilde på hvor Konitz befant seg musikalsk på den tiden. Og jeg synes det er spennende å høre han i andres låter, som tittelsporet, «Leewise» som er en fin hyllest itl Konmitz fra saksofonkollegaen Fredrik Lundin. Men vi får også noen beviser på Konitz fine og intrikate cooljazz-spill, som han var en av grunnleggerne for, og duetten med bassisten Jesper Lundgaard i de tos «JesperLee», er en fin improvisasjon.

Dette er blitt en fin plate med mange beviser på hvor Konitz befant seg musikalsk i 1992, og selv om det kanskje ikke var en periode av hans liv hvor han var mest spennende, er det deilig å lytte til hans fine kommunikasjon med de danske musikerne. Det gjør også godt å høre han i hans intrikate «Subconscious-Lee», en av hans virkelig store komposisjoner. Fint er det også å høre han i duett med trompeteren Allan Botchinsky i deres felles improvisasjon «AllanLee».

En fin gjenutgivelse i Storyvilles Jazzpar-katalog, og for den som ikke har skaffet seg originalutgaven, er det ingenting i veien med å skaffe seg denne.

Jan Granlie

Lee Konitz (ss, as), Jeff Davis (tp), Allan Botchinsky (tp, flh), Erling Kroner (tb), Niels Gerhardt (btb, tuba), Jens Søndergaard (ss, as, bs), Peter Gullin (ts, bs), Butch Lacy (p), Peggy Stern (p), Jesper Lundgaard (b), Svend-Erik Nørregaard (d), Birgitte Frieboe (v)

Skriv et svar