Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LIBERTY SHIP

«Signal Horn»
ECLIPSE MUSIC, ECD-201872

Den i utgangspunktet, finske kvartetten Liberty Ship blir ledet av saksofonisten Esa Pietila, og har, før deres seneste plate, Signal Horn», utgitt to plater. Besetningen har skiftet etter som tiden har gått, men nå er kvartetten blitt en finsk/norsk forbrødring, med Pietila på tenorsaksofon, Håvard Wiik på piano, Ole Morten Vågan på bass og Olavi Louhivuori på trommer. Fire musikere som de senere årene har markert seg sterkt i hvert deres hjemland, i Europa og verden med spennende, kreativ og teknisk briljant musikkutøvelse.

«Signal Horn» er innspilt i Tampere Concervatory Chamber Music Hall den 15. desember 2017, og vi får 10 låter, som enten er komponert av Pietila, Pietila/Vågan og Louhivuori eller alle fire i fellesskap.

Og fra de starter med Pietilas «Wanna Race?» til de avslutter med den kollektive «To the Harbour», låter dette omtrent så finsk som det er mulig å få jazzen. Det er mange inspirasjoner fra 60-tallets New York-scene, og de mange saksofonistene som preget det spennende jazzlivet i byen på den tiden. Men dette er musikk laget for vår tid, med fire utmerkede ensemblemusikere og solister, som nesten uansett hvilken musikalsk sammenheng de dukker opp i, er med på å gjøre musikken mer spennende.

Pieta er en utmerket saksofonist, som med en fyldig og fin tone i hornet, trekker tankene tilbake til den mest spennende musikken fra 60-tallet, men som har ett ben godt plantet i nåtiden, og er med på å gjøre innspillingen til en glede. Håvard Wiik er en pianist helt utenom det vanlige. Hans intellektuelle spill er innfløkt og fint, og han bringer alltid inn nye og spennende elementer inn i musikken, og han er alltid med på å gjøre de andre musikerne gode, mens Ole Morten Vågan, Ole Morten «fullt gehør» Vågan, er en bassist som kan dukke opp i hvilken som helst sammenheng, og gjøre musikken og medspillerne gode. Og dess lenger ned på nesa brillene havner, dess tøffere er musikken. Olavi Louhivuori er Finlands ledende trommeslager om dagen, og bekler trommene i en rekke spennende konstellasjoner. Hans trommespill er hele veien delikat, samtidig som han er en ytterst god lytter, som er med på å pushe de andre musikerne framover på en helt særegen måte.

Og sammen blir dette en kvartett som leverer strålende musikk, som er spennende og, ikke minst, personlig. Alle fires store potensiale kommer godt fram på innspillingen, og de leverer et finsk/norsk samarbeid vi gjerne hører oftere.

Jan Granlie

Esa Pietila (ts), Håvard Wiik (p), Ole Morten Vågan (b), Olavi Louhivuori (dr)

Skriv et svar