Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LUÍSA GONÇALVES

«Unno»
TREM AZUL TA14CD

Luísa Gonçalves kommer fra Lisboa i Portugal og en utdannet klassisk pianist. Hun har spilt med en rekke musikere i hjemlandet, men denne gangen møter vi henne alene ved flygelet.

Platen er utgitt på Clean Feeds samarbeidspartner, eller underselskap, Trem Azul, noe som kan indikere at Clean Feed-sjef Pedro Costa, kanskje mente at dette er musikk som ligger utenfor hva det fine Clean Feed-selskapet skal holde på med?

Vi får sju komposisjoner, som jeg nesten regner med at Gonçalves selv har komponert. Og det er mye klassisk i det hun gjør. Men ikke mye at det ikke kan gå innunder avdelingen for «Keith Jarrett-lignende» musikk. Jeg synes hun har et nydelig anslag i spillet, og det er mye improvisasjon i det hun gjør, som ligger tett på det Jarrett for eksempel gjorde på albumene «Facing You» og «Köln Concert». Men det vi får høre her blir ikke noe i nærheten av plagiat. Til det er Gonçalves en altfor dyktig pianist. Det er det lyriske i spillet som innimellom legger seg tett på Jarrett, og det er det vanskelig å kritisere. Jeg synes dette er blitt en plate som kan trekkes fram når man har vært altfor lenge korona-isolert ett eller annet sted i verden, og egentlig kunne tenke seg til et helt annet sted.

Musikken er melankolsk, vakker og avslappende å lytte til, og den som er «blodfan» av Keith Jarrett, kan muligens ha godt av å lytte til Gonçalves. Senk skuldrene, hell gjerne opp et godt glass rødt, lukk øynene og la Gonçalves og hennes piano overmanne deg!

Jan Granlie

Luísa Gonçalves (p)

Skriv et svar