Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MAJA S.K. RATKJE

«Crepuscular Hour»
RUNE GRAMMOFON RCD 2181

Den norske samtidskomponisten og sangeren Maja Solveig Kjelsdrup Ratkje, er kanskje en av Norges største, nyere komponister og utøvere. Hun har gjort en rekke interessante, og ikke minst morsomme ting, de senere årene, som har markert henne som en av de virkelige store innenfor samtidsmusikken.

Hennes nyeste innspilling, «Crepuscular Hour», er innspilt live i Huddersfield i England, med mcm chamber choir, gitaristen Stian Westerhus, franskhornspilleren Hild Sofie Tafjord, elektronikamusikeren Phil Julian, elektronikamusikeren Mark Durgan, lydmakeren Antoine Chessex, lydmagikeren Lasse Marhaug og komponisten og samtidsmusikeren Nils Henrik Aasheim.

Og hvilket verk er det blitt? Det er rett og slett utolig at man i Norge har en komponist og utøver som i ene øyeblikket gjør Åge Aleksandersen, Alf Prøysen og russiske arbeidersanger, for så å bevege seg over i et samtidsmusikalsk landskap som syder og koker av energi og nyskaping i neste.

Nå kan ikke jeg påberope meg full innsikt i det moderne samtidsmusikalske landskapet, men å høre Majas komposisjoner på «Crepuscular Hour» er storveis! Det syder og koker av undergang, og at verden er på feil spor, og for oss som til daglig hører mest på jazz og lignende musikkstiler, er dette en øyeåpner av de sjeldne.

For musikken på denne platen tar, uansett om du vil det eller ikke, pusten fra deg. Ratkje har laget musikk som går rett inn i sjelen din, og blir der, lenge, og hun beviser med denne innspillingen at hun er den største, i alle fall i Norden, etter Arne Nordheim og hans like.

Hele platen består av ett spor, hvor den første delen er spennende og heftig, før man går over i en ytterst neddempet andredel som går rett inn i sjelen og forblir der helt til neste del overtar. Og dette er elektronika på sitt beste.

Og hele veien gjennom dette «verket» føler man det litt mørke, eventyrlige og norske, som vi alle i Norge er oppvokst med, men som vi aldri tidligere har fått manifistert på denne måten.

Hele veien er dette dystert og mektig, og Ratkje er en komponist som virkelig kan ta fatt i det underjordiske og nordiske, og gi det lyd.

Jeg slutter aldri å bli imponert over hva Ratkje får til med sine komposisjoner. Tidligere har jeg hørt verker av henne, blant annet i den mektige Nidarosdomen i Trondheim, men aldri har jeg hørt det så sterkt som her! Denne innspillingen bør, for alvor, åpne opp for henne ute i den store verden, om det finnes kriker og kroker der ute som ikke allerede har full kontroll på hva hun holder på med.

Når Maja S.K.Ratkja lager musikk, så går hun aldri snarveier. Her er det intens og gjennomarbeidet elektroika sammen med kor, som griper deg kraftig i mellomgulvet og gir deg uvante følelser. Dette er musikk man ikke skal høre på hvis man er deprimert, eller kanskje er det nettopp det man skal, for å få støtte i sine problemer. For hele veien er dette deprimerende musikk, som nettopp på grunn av det deprimerende, gjør noe godt med deg som lytter. Du våkner på mange måter opp, og tenker på depresjonene som tilbakelagte stadier, og griper tak i Ratkjes musikk med begge hender, og virkelig føler at du trenger det.

Selvsagt er koret en viktig bestandel i «verket», og Ratkje har skrevet et fantastisk korverk nettopp for disse sangerne. Musikerne blir mer som statister å regne i helheten, men guberamamegvæl så flott det er!

Ikke et stykke man skal spille når gjestene til sommerfesten ankommer, kanskje, men som noe man spiller etter at gjestene har gått, når man sitter der, litt sliten og med en akkurat passe hvilepromille, vil kanskje denne innspillingen passe perfekt.

Personlig synes jeg den overgår det meste av hva jeg har hørt (selv om ikke det er altfor mye) av moderne samtidsmusikk, og at Maja Solveig Kjelsdrup Ratkje med denne innspillingen beviser hvilken strålende samtidskomponist hun er.

Anbefales på det varmeste til de som vil ha musikk man kan lytte til.

Platen er også utstyrt med en DVD, men den trenger man overhode ikke å se. Jeg tror de bildene man danner seg ved å høre CDen er mer enn nok for de fleste av oss.

Jan Granlie

Maja Solveig Kjelsdrup Ratkje (comp) mcm chamber choir (v), Stian Westerhu Lasse Marhaug (elec), Nils Henrik Aasheim (org)

Skriv et svar