Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MEINRAD KNEER

«Vocabularies»
EVILRABBIT 30

Meinrad Kneer er bassist, komponist, improvisator, bandleder og plateselskapseier (EvilRabbit). Musikken hans beveger seg i grenselandet mellom jazz, impro, samtidsmusikk og etnisk musikk. Han studerte kontrabass ved konservatoriene i Hilversum og Amsterdam, hvor han raskt gikk inn på den nederlandske jazz- og deretter den internasjonale scenen for fri improvisasjon. I 2002 mottok han en av de mest prestisjefylte nederlandske musikkprisene: «Jur Naessens Music Award» for prosjektet «New Anatomy», hvor han samarbeidet med bandet Dalgoo, og hvor musikken var inspirert av arbeidet til den russiske forfatteren Daniil Kharms. Han er fortiden bosatt i Berlin, og han leder for tiden ensembler som Meinrad Kneekvintett, Trio Baars/Kneer/Elgart, Phosphoros Ensemble, og han jobber som en medleder i gruppene Dalgoo, Rose/Kneer/Barrett og Sequoia. Han spiller også med Julie Sassoon Quartet, Andreas Willers Septet, Peter Van Huffel Octet og Bite the Gnatze (deres innspilling «Good bike Fair Wheel» på TryTone er anmeldt HER) og I Compani, for å nevne noen, og han har tidligere jobbet med musikere som Johannes Bauer, Han Bennink, Iva Bittová, Axel Dörner, Bill Elgart, Ceylan Ertem, Fred Frith, Tristan Honsinger, Paul Lovens, Roscoe Mitchell og Jon Rose, og ensembler som Ab Baars Quartet, House of Mirrors, Gravitones, Play Station 6, Astronotes, Joost Buis-tentetten, AXYZ- Ensemble, Ig Henneman String Quartet, Marc Sinan Company, KNM-ensemblet og han har medvirket på rundt 30 plater.

På hans soloinnspilling, får vi god tid til å bli kjent med Kneer som solobassist. Han serverer 11 låter, som varierer fra små og korte filosoferinger, til lengre mer gjennomførte improvisasjoner. Platen er innspilt i Berlin i november 2019, og gir oss et godt bilde på Kneer som bassist.

Det vi får høre er, i hovedsak, «komposisjoner» hvor han bruker bassen på sin helt egen måte. Her er det ikke snakk om «streit» bass-spill og «fireflate», men mye mer utnyttelse av bassens muligheter og spennvidde. Han spiller mye med bue, noe som gjør muligheten til eksperimentering større, og gjennomgående er dette spennende, kreativ og interessant bruk av bassen.

«Vocabularies» er blitt en plate som bassnerdene vil elske. I tillegg burde alle som studerer bassens muligheter sette av tid til å lytte på Kneer. For han er en spennende bassist, som gir lytteren en ny opplevelse av bassens muligheter. Og i sjettesporet, «des nächtens» heller han nesten over i det klassiske med utrolig vakkert spill.

Det er mange yngre bassister som oppholder seg i noenlunde det samme landskapet som Kneer, men det er ikke ofte man får en hel plate med denne moderne måten å traktere instrumentet på.

Jan Granlie

Meinrad Kneer (b)

Skriv et svar