Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ØKLAND / LIE / HAALAND

«Lumen Drones»
ECM 2434

Den norske felespilleren Nils Økland har helt siden han dukket opp i det anarkistiske bandet Løver og Tigre, vært en fremstående fiolinist i det utvidede, norske folkemusikkmiljøet. Eller egentlig ikke. Økland har vært en viktig nyskaper av den norske folkemusikken gjennom de årene han har holdt på, og han har hele veien gjort det på folkemusikkens premisser.

Han gjorde seg kanskje først bemerket som en original utøver på innspillingen «Blå harding» (Morild, 1996), og derfra og fram til i dag har han satt den norske folkemusikken i et ytterst godt og skarpt lys, noe for eksempel ECM-innspillingen «Lysøen – Hommage a Ole Bull» (2011) var et lysende bevis på. Han har turnert over hele verden, og spilt med bl.a. Christian Wallumrød Ensemble, trioen BNB (Berit Opheim og Bjørn Kjellemyr), Benedicte Maurseth/Knut Hamre, Sigbjørn Apeland, Kari Bremnes, Alf Cranner med flere. I tillegg til å være utøvende spelemann, har han også vært leder for Ole Bull-akademiet i flere år.

På «Lumen Drones» går han enda et steg ut til venstre i utvidelsen av den norske folkemusikken. Her samarbeider han med gitaristen Per Steinar Lie og trommeslageren Ørjan Haaland, i åtte mer eller mindre fritt improviserte strekk.

Under det hele lurer den norske folkemusikktradisjonen, men med å involvere trommer og elgitar, får man umiddelbart et helt annet inntrykk enn det man er vant til fra den tradisjonelle folkemusikken. Men det er folkemusikk! Det er bare det at de tre tar med seg hardingfela inn i et slags dronelandskap, hvor Økland får breie seg kraftig i selskap med de to mer kollegene.

Og hele veien er dette vakkert og originalt. Nå kjenner jeg ikke så godt til bakgrunnen til Øklands to medmusikanter, men det virker som de tre har fått en idé om å gjøre noe helt nytt, basert på sine egne bakgrunner til å lage helt ny musikk.

Jeg er vel ikke helt sikker på om det tradisjonelle, litt bakstreverske, norske folkemusikkmiljøet vil ha sans for dette, i alle fall ikke de som er mest tro mot tradisjonene, men for å få nytt publikum inn i folkemusikken, må dette være minst like bra som Valkyrien All Stars, svenske Norman, Hedningarna og Dungen. Det er rett og slett blitt en strålende plate, hvor Nils Økland leker med den norske folkemusikken i godt selskap med Per Steinar Lie og Ørjan Haaland.

Jan Granlie

Nils Økland (vln), Per Steinar Lie (g), Ørjan Haaland (dr)

Skriv et svar