Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

PLOP

«Unicorn»
FIASKO RECORDS FRCD-73

Den finske saksofonisten Mikko Innanen er en aktiv here. Stadig vekk dukker det opp plater og konserter hvor han er med. Senest på trioplaten «Song For a New Decade» med William Parker og Andrew Cyrille. Han har sine egne prosjekter, Delirium, Goumet og Innkvisitio. Han spiller jevnlig med trommeslagerne Stefan Pasborg og Kalle Kalima, og han har gjort plater med Wadada Leo Smith, Henrik Otto Donner, Juri Huhtala og mange flere

Sammen med seg i Plop har han med kanskje Finlands mest interessante trommeslager per i dag, Joonas Riippa og bassisten Ville Herrala. I tillegg har man fått med Ville Riippa på turntables.

«Unicorn» er, så vidt jeg vet, Plops tredje album. Og denne gangen går de kanskje enda tettere på inspirasjonene fra Ornette Coleman enn tidligere. Her får vi musikk slik Ornette Coleman hadde gjort det i dag om han var ung og sprek som disse herrene.

De fleste låtene er gjort i ett tett samarbeid, men vi får også enkeltstående bidrag fra Innanen og Joonas Riippa, pluss en låt Innanen har gjort sammen med to blad Riippa.

Selv om dette kun dreier seg om en trio (kvartett på flere spor), så er det en enorm energi som legges ned. Innanen er et monster på saksofoner (på denne innspillingen spiller han også kantele, egg-deler, nesefløyte pluss at han plystrer i vilden sky innimellom).

Joonas Riippa er et annet monster. Han er en glitrende trommeslager, som legger inn noen spark og vendinger som løfter musikken flere hakk. Herrala spiller på denne innspillingen kun elbass, noe som gjør at musikken innimellom minner om en oppdatert, og adskillig tøffere utgave av de gamle britiske favorittene i Backdoor. Andre ganger slipper de løs all aggresjon som ligger innebygd i fire middels finner, og da låter de friere enn den frieste frijazzen.

All musikken virker veldig spontan og åpen, og ved å trekke inn turntables gjør at man får et litt annet lydbilde enn tidligere.

Totalt sett er det blitt en aldeles strålende innspilling, fra et band som leverer varene også på livekonsertene, jamfør deres strålende konsert på årets Vossa Jazz.

Anbefales!

Jan Granlie

Mikko Innanen (s, amp sax, kantele, egg-deler, nesefl, whistles), Ville Herrala (b), Joonas Riippa (dr, dr mach, g), Ville Riippa (turntables, eff)

Skriv et svar