Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SKRÆP

«Radio Free Mermaid»
RADIO FREE MERMAID RFM 001-2LP/CD

Radio Free Mermaid er en stort tenkt lyd-kunst/musikk-verk som fremføres på en seilende havnebåt med et unikt flerkanals lydanlegg og med publikum ombord. Havnebåten beveger seg gjennom noen av de mest interessante deler av København havn. Steder der konstant skifter ansikt og akustikk.
Dette sier musikerne selv om prosjektet i platens pressemelding, og etter å ha lyttet til denne dobbelt-LPen noen ganger, kan jeg levende forestille meg at dette må ha vært en fin opplevelse å ta del i.

«Værket» ble bestilt til Metropolis Festivalen i København i 2015, for seks konserter i dagene 20-22 august.

Vi får 8 deler, «komponert» av ni forskjellige kunstnere, hvor det hele starter med Irene Becker og Aviana Lumholts «Sirener mellem himmel og hav», en tittel som godt beskriver hva de serverer. Vi får lange elektroniske strekk med vokal i front, og vi føler at vi er med på reisen under broene i indre by.
Så følger Per Buhl Acs’ «En fri havn». Her får vi mer elektronikk, med en stemme, som har klare punkelementer i seg, over, før vi er over i Jørgen Tellers «Havmandens Hawai». Her er det mye variasjon i komposisjonen, hvor man kan tenke seg en reise ut mot Nordhavnen, der landskapet åpner seg og man kan se over til Sverige. Dette er kanskje den mest spennende delen av denne musikalske reisen. LP#1 avsluttes med Henning Frimanns «Håbets vartegn». Frimann, som er kjent for å lage konsepsjonelle lydskulpturer, har laget akkurat det, men for meg føler jeg at jeg nesten må være ombord i båten for å få full uttelling av komposisjonen.

På LP#2 starter det med P.O. Jørgens «Ekkoer fra en glemt kyst», hvor man langt der inne i det elektroniske, møter et brassband, før en sart og følsom gitar bringes frem i sentrum, sammen med en slags enkel elektronikk. En fascinerende reise hvor man venter på at bølgene skal bryte inn over dekk og vinden blåse opp. En slags stille før stormen-følelse.

Olga Magieres «Metropolitan 2015», kunne vært noe som ble fremført av norske Arve Henriksen eller Lourie Anderson, mens Tomomi Adachis «For Free Odysseus» er en elektronisk reise et godt stykke vekk fra jazzen. Så avsluttes det hele med Pierre Dørges «Echoes Of Refshaløen», som på mange måter tar oss tilbake til utgangspunktet, samtidig som gitarimproen fra Dørge selv, er med på å gjøre denne låten til noe mer enn en reisebeskrivelse. Dørges gitarspill og elektronikk befinner seg et godt stykke unna det vi er vant til å høre fra Dørge, og det er godt å høre han i dette landskapet, selv om vi hadde foretrukket å være ombord i båten for å høre dette.

Og det er nok det som er hovedproblemet med musikken på denne innspillingen. Vi savner bildene, selv om man, om man er godt kjent i København, godt kan lukke øynene og forestille seg hvor båten seiler. Men det er et imponerende verk, som de som ferdes, gjerne i kajakk i Københavns havn, godt kan ha på ørene mens man padler forbi åstedene for denne musikken

Jan Granlie

Irene Becker, Aviaja Lumholt, Per Buhl Acs, Jørgen Teller, Henning Frimann, P.O. Jørgens, Olga Magieres, Tomoni Adachi, Pierre Dørge

Skriv et svar