Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SOIL COLLECTORS

«Teh-Tay Leet’-Kah Lah»
HAVTORN HR031

Den svenske vokalisten Isabel Sörling kjenner vi som frontfigur i det svensk/norske bandet Farvel, og både på konserter og plater har vi latt oss begeistre over dette bandets kreativitet og spilleglede.

På Soil Collectors møter vi henne sammen med vokalisten Hannah Tolf og trommeslageren med mer Jonathan Albrektson, i et helt annet landskap enn vi møter hos Farvel.

Her er det verdensmusikken som står i høysetet, men allikevel med den nyere jazzen med elektronikk etc. som viktige elementer. Begge vokalistene trakterer forskjellig elektronikk, og siden trommeslager Albrektson også trakterer synth, så blir det unektelig et temmelig elektrifisert landskap vi beveger oss inn i.

De to vokalistene utfyller hverandre godt, og jeg synes det fungerer best når også Albrektson blander seg inn i det vokale med dyp bass-stemme. Da føler vi at vi er i Sær-Afrika, noe som er tilfelle med mange av platas åtter låter.

Selv om denne musikken ligger langt fra det Farvel gjør, så lar jeg meg også fascinere av det som skjer her. De to stemmene høres mer verdensvante ut enn at de skulle komme fra det sørlige Sverige. Selv om de selv sier at dette er historier de har kommet over fra hele verden, så er det ikke tvil om at de fleste, og beste historiene kommer fra det sørlige Afrika. De fungerer godt sammen, og de lager en spennende dynamikk i de enkelte låtene, som sammen forteller en spennende historie.

Selv har jeg aldri har vært ute i en liten landsby på de traktene hvor denne musikken er hentet fra, men jeg kan godt tenke meg at det er noe i nærheten av dette (riktignok modernisert ved hjelp av elektronikk) det låter rundt leirbålene, eller på klubber i småbyene der nede. Eller kanskje befinner vi oss rett og slett en liten klubb i utkanten av Paris, hvor størstedelen ikke har aner fra Normandie eller Bordeaux eller andre deler av Frankrike, men fra den store verden som gjør Frankrike til en spennende og interessant smeltedigel?

En fascinerende plate hvor to av Sveriges ledende og mest interessante vokalister beveger seg fritt og ledig i verdensmusikken.

Jan Granlie

Hannah Tolf (v, elec), Isabel Sörling (v, elec), Jonathan Albrektson (dr, synth, v)

Skriv et svar