Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TOFT-OLSEN

«4»
EGEN UTGIVELSE

Toft-Olsen har lenge vært en musikalsk hemmelighet fra jazzmiljøet i Århus. Han gjør med «4» sin debut som soloartist, hvor tittelmelodien «Four» er skrevet av Miles Davis mede tekst av Jon Hendricks. Han er en skikkelig «crooner», som her spiller sammen med en trio bestående av pianisten Heine Hansen, bassisten Thomas Vang og trommeslageren Morten Lund, tre av de viktigste og beste innefor denne musikken i Danmark. Og det sier ikke så rent lite, for landet innehar en rekke musikere som forvalter arven etter alle de amerikanske «stjernene» som bodde i landet på 60- og 70-tallet.

I de senere årene er det kommet flere mannlige vokalister, som Gregory Porter og Kurt Elling, som i sommerhalvåret, stort sett reiser fra jazzfestival til jazzfestival over hele Europa. Og det er kun markedskreftene som bestemmer at Toft-Olsen ikke turnerer like mye som de to rundt om i Europa (og på andre kontinenter). For det er en dyktig «crooner» vi møter på «4». Mange har sammenlignet hans vokal som en jazzutgave av George Michael, en sammenligning som ikke er så ille.

Etter «Four», får vi fine versjoner av «That’s All» (Bob Haumes/Alan Brandt), «Close Your Eyes» (Bernice Petkere), «Ev’ry Time We Say Goodbye» (Cole Porter), «September In The Rain» (Harry Warren/Al Dublin), «All The Way» (Jimmy Van Heusen/Sammy Cahn), «Invitation» (Bronislau Kaper/Paul Francis Webster), «’Round Midnight» (Thelonious Monk/Bernie Hangman, «It Had To Be You» (Isham Jones/Gus Kahn), «You’ve Changed» (Bill Carey, Carl Fischer/Bill Carey) og Herman Hupfelds «As Time Goes By».

Hele veien synger Toft-Olsen med en lysere røst enn de forannevnte, noe som gjør sangen veldig autentisk til mange av vokalistene man hørte på 50- og 60-tallet. Og kanskje også tidligere. Musikerne gjør en fremragende jobb med å backe opp Toft-Olsen, og hele platen er blitt en deilig og tilbakelent affære, med mange låter i mid-tempo eller i balladeformatet. Han kjenner sin stemmes omfang og begrensninger, og utnytter potensialet til fulle med perfekt «timing», fraseringer og swing.

Ved siden av sangen, har Toft-Olsen også bøker om sangteknikk og vært med på å utvikle vokalister på de danske konservatorier og skuespillerutdanninger. Men vi får håpe ikke det tar fra han mulighetene til å spille mer ute blant folk, for her har Danmark fått en «crooner» i verdensklasse.

Jan Granlie

Toft Olsen (v), Heine Hansen (p), Thomas Vang (b), Morten Lund (dr)

Skriv et svar