Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TOMASZ STANKO

«Music 81»
POLISH JAZZ VOL. 69 01902 9 55884 2
[GJENUTGIVELSE]

Den polske trompeteren Tomasz Stanko var en av de viktigste musikerne som ledet an i oppblomstringen av den polske jazzen på 70-tallet. Han utga en rekke plater i eget navn, og sammen med andre, både polske kolleger og internasjonale stjerner. Han var inspirert av den jazzen Ornette Coleman, John Coltrane, Miles Davis, og ikke minst George Russell sto for, og hans samarbeid med landsmannen, pianisten Krzysztof Komeda var nært. De senere årene, fram til han døde den 29. juli 2018, samarbeidet han med musikere som Jack DeJohnette, Dave Holland, Reggie Workman, Lester Bowie, David Murray med flere, og fra 1984 og en tid framover, var han med i Cecil Taylors Big Band. Han samarbeidet også i perioder med nordiske musikere som Jacob Bro, Stefan Pasborg, Alexi Tuomarillo og Olavi Louhivuori, og de sneste platene kom ut på ECM-selskapet.

På «Music 81», som er den tredje gjenutgivelsen av tidligere Stanko-album som akkurat er sluppet, møter vi ham sammen med pianisten Slawomir Kulpowicz, bassisten Witold Szczurek og trommeslageren Czeslaw Bartkowski i fem komposisjoner av Stanko, som fra start til mål beviser hvilken stjerne han var i den polske og internasjonale jazzen på den tiden.

På den tiden levde Stanko et relativt hardt liv, som ikke alltid var like forenlig med hardtslående trompetspill. Derfor måtte han, ikke lenge etter denne innspillingen, fjerne tennene og få satt inn gebiss, noe som holdt ham borte fra jazzscenen en periode.

Men det er ingenting som tyder på noen svekkelse i tannsettingen i trompetspillet på denne innspillingen. Her inspirerer Stanko de andre, polske musikerne, til å levere fra øverste hylle, når det gjelder frittgående og hardtspillende jazz. Spesielt synes jeg pianisten Slawomir Kulpowicz imponerer. Men de andre musikerne ligger ikke mye tilbake for pianisten.

I Stankos komposisjoner kan man høre at han har funnet sin stil. Og det man har fått fra ham, særlig de senere årene, hadde sine klare røtter i den musikken han leverer på «Music 81». Det er medrivende og flott spill, og hele veien er musikerne helt framme på tuppa for å følge Stankos sprelske, kreative og spennende ideer.

Jan Granlie

Tomasz Stanko (tp), Slawomir Kulpowicz (p), Witold Szczurek (b), Czeslaw Bartkowski (dr)

Skriv et svar