Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

TORE JOHANSEN

«Nå, lille humle»
INNER EAR, INEA30

I de senere årene har det dukket opp en egen genre innenfor jazzen som har fått betegnelsen «barnejazz». Dette er, i mange tilfeller, musikk hvor musikerne prøver å lage en egen musikk som skal tilfredsstille den yngre generasjon med et håp om at de skal få musikalske opplevelser, som kanskje vil følge dem videre i livet. Dette gjør de gjerne på «barnas språk», eller det man mener er barnas språk – gjerne ved å ikle seg løsnese og fargerike kostymer, som ofte har fint lite å gjøre med musikken.

Dette er en genre i alle fall jeg mener er å gjøre jazzen en bjørnetjeneste. For jeg er overbevist om at om man gir barna skikkelig jazz vil de fatte hva som foregår vel så godt som de fleste i foreldregenerasjonen. «Gi barna Coltrane og Mingus, før idretten tar dem!»

Trompeteren Tore Johansen ikler seg ikke fargerike kostymer og løsnese, eller andre fiksfakserier når han skal presentere musikk beregnet på barn. Han har i stedet plukket i katalogen til den svenske bassisten Georg Riedel, fra hans samarbeid med forfatteren Astrid Lindgren, invitert med et knippe utmerkede, norske jazzmusikere og vokalister pluss Engegårdkvartetten, som Johansen alltid har drømt om å spille med, inn i Rainbow Studio i Oslo, og laget norske versjoner av denne svenske sangskatten.

Og det vi får servert av musikk på «Nå, lille humle» er å ta barna på alvor. Her har Johansen arrangert og fremført 12 av Riedels musikalske perler som, som i alle fall alle her oppe i nord, kjenner fra filmer og fjernsynsserier fra Lindgrens fantastiske verden. Tekstene er oversatt av Trond Brænne (1953-2013), og de blir fremført av vokalisten Ine Hoem, med unntak av «Fattig gårdsgutt», hvor det vokale blir fremført av skuespilleren Anders Baasmo og «Barna i Bakkebygrenda», som fremføres instrumentalt.

Stort sett er det Johansen og Hoem som er de mest fremtredende musikerne, og Hoem fremfører tekstene rett fram uten snev av teatralsk tilgjorthet, noe som gjør disse låtene godt. Og Johansens trompetsolier er hele veien neddempede og coole, og gjenkjennbare for den som har oppdaget hvor fint Johansen spiller trompet. Og bak assisteres de på en perfekt måte av pianisten Helge Lien, bassisten Ellen Andrea Wang og trommeslageren Torstein Lofthus. Og der hvor Engegårdskvartetten medvirker har Johansen laget ytterst smakfulle arrangementer til strykekvartetten.

Og hele veien gjennom er dette nydelig musikk hvor musikerne, med aller største respekt, tolker de fine tekstene og de nydelige melodiene på en fremragende måte. Og at musikken blir gjort uten «tant og fjas» er med på å gjøre dette til en jazzinnspilling som hevder seg godt i det nordiske jazzlandskapet.

Jan Granlie

Tore Johansen (tp), Ine Hoem (v), Anders Baasmo (v), Helge lien (p), Ellen Andrea Wang (b), Torstein Lofthus (dr), Arvid Engegård (vio), Sara Chen (vio), Juliet Joplin (viola), Jan Clemens Carlsen (c)

Skriv et svar