Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

VILLAGE ZONE

«Saturi a Peppino»
JAZZHAUSMUSIK, JHM 279

Den tyske pianisten, komponisten og arrangøren Georg Ruby er en aktiv herre innenfor den kreative delen av den tyske jazzen. Han er grunnlegger av plateselskapet JazzHausMusik, og han har innspilt flere plater både i eget navn og med andre musikere. Og New York City Jazz Record rangerte Ruby og bassklarinettisten Michel Pilzs album «Deuxième Bureau» fra 2011, til ett av årets mest spennende album det året.

Det er også Ruby som leder an i trioen Village Zone, som foruten han selv består av bassisten Stephan Goldbach og trommeslageren Daniel «D-Flat» Weber. Og på deres seneste utgivelse, «Saturi e Peppino» har de også med vden ytterst kreative vokalisten Sascha Ley på noen spor.

For den som veldig ofte får tilsendt plater fra Tyskland, hvor veldig mye enten retter seg nordover i geografien mot Skandinavia, Sverige og Norge, eller sørover mot det mer latinske, er det deilig å få en plate med relativt moderne, fritt improvisert musikk, hvor vi møter tre ytterst «sprelske» musikere i selskap med en like «sprelsk» moderne tonekunstner av en vokalist.

I de låtene Ley medvirker, møter vi en vokalist som nesten kan høres ut som en oppdatert utgave av den portugisiske «kruttønnen» Maria João i en slags kombinasjon med danske Randi Pontoppidan. Hun har en intens stemme som kryper inn i oss over utsøkt, moderne pianospill med en bassist og en trommeslager som følger de til døra.

I trio-låtene er det Rubys pianospill som fører an. Og hans pianospill er gjennomgående kreativt og spennende, men ikke uten en bærende idé han følger gjennom hver låt. Han kan minne litt om salige Misha Mengelberg i en god blanding med Cecil Taylor i spillestilen, og hele veien er spillet kreativt, spennende – og ikke minst morsomt.

De fleste låtene er skrevet enten av Ruby eller trioen i fellesskap, pluss at de har med Canzi-Falellas «St.Tropez Twist», Lepere og Naddeos «Le Stelle d’Oro» og Michel Legrands «What Are You Doing The Rest Of Your Life». De to første er som hyllester til vokalisten, låtskriveren og pianisten Peppino di Capri, som med sitt band The Rockers slo gjennom i Europa i 1958 med en singel med låtene «Malattia» og «Nun è Peccato», sunget på napoletansk og spilt mye på radiostasjoner i Italia og over hele Europa.

Og hele veien er dette strålende og relativt uhøytidelig jazz, hvor «leken» er noe av det viktigste. Trioen spiller strålende sammen, og med Ley som vokalist blir dette en nydelig hyllest til den frittgående jazzen fra sydligere deler av Europa og «smørsangeren» Peppino di Capri.

Og hører man for eksempel på «La Stelle d’Oro», som di Capri gjorde kjent, får vi en utsøkt kombinasjon av italiensk pop fra «tidligere tider» med moderne improvisasjonsmusikk, hvor særlig bassisten Stephan Goldbach får utfolde seg med nydelig spill. En ytterst morsom låt!

Og Michel Legrands «What Are You Doing The Rest Of Your Life» gjøres i en original versjon som skiller seg kraftig fra alle de tidligere versjonene jeg har hørt av låta.

Dette er blitt en plate med moderne jazz, som trekker trådene tilbake til 50- og 60-tallet og den italienske popmusikken på en utmerket måte. Musikken er hele veien kreativ og tidvis også svært morsom, og de fire musikerne vet å ut gi oss versjoner vi ikke har hørt før, som fascinerer.

Har du sans for en del av de musikerne i det nederlandske kollektivet ICP (Instant Composers Pool) med Misha Mengelberg og trommeslageren Han Bennink i spissen for det tøffeste som er laget av musikk i Europa de siste 50 årene, vil du utvilsomt ha stor glede av å høre disse fire musikerne.

Jan Granlie

Georg Ruby (p), Stephan Goldbach (b), Daniel Weber (dr), Sascha Ley (v)

Skriv et svar