Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Våre beste video-klipp

Egil Kapstad

Tingingsverket Vossa Jazz 1983

Som beskrevet i denne artikkelen vil vi framover glede våre lesere med noen av de beste programmene fra NRKs TV-arkiv. Vi har allerede gitt dere et par lenker til viktige … Les videre

Som beskrevet i denne artikkelen vil vi framover glede våre lesere med noen av de beste programmene fra NRKs TV-arkiv.

Vi har allerede gitt dere et par lenker til viktige program. Vi har blant annet delt Jazz-Punk Ensemblets konsert under Vossa Jazz 1983 med dere. Men nå er turen kommet til Vossa Jazz sitt aller første tingingsverk. Et tingingsverk som fortsatt står som ett av de aller beste i Vossa Jazz sin historie.

Det dreier seg om Egil Kapstads verk «Epilog – Bill Evans in memoriam». Som våre sakkyndige lesere vet, døde Bill Evans i september 1980, kort tid etter at han hadde spilt i Molde Kino under dette årets jazzfestival ved Romsdalsfjordens bredder. Egil Kapstad har aldri lagt skjul på sin store fascinasjon for Bill Evans’ kunst. Som Johs Bergh skrev da Kapstads verk året etter ble gitt ut på plate (NOPA 2901, 1984):

«Som tenåring, skolegutt og famlende jazzpianist i slutten av 50-årene, kom [Egil Kapstad] ved et tilfelle over en av de aller tidligste innspillinger med Bill Evans. For den søkende Egil Kapstad ble dette som en ren eksplosjon, en helt ny verden av muligheter for å spille jazz på piano.»

LP-plata er basert på et konsertopptak fra Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden, i 1984. Men nå skal vi tilbake til 12. mars 1983 – til Voss Kino (i dag kjent som Gamlekinoen) for å høre og se uroppførelsen av Kapstads strålende hommage til Bill Evans.

Vi hører i tillegg til Kapstad sjøl, Sheila Jordan (vokal), Bjørn Alterhaug (bass), Bjørn Johansen (tenor-saksofon) og Egil «Bop» Johansen (trommer).
I tillegg medvirker Den norske strykekvartett med Ørnulf Boye Hansen og Mette Steen (fiolin), Oddbjørn Bauer (bratsj) og Marie Strøm (cello). Regissør er den uforlignelige Jan Horne.

Enjoy!

Tekst: Johan Hauknes