Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Våre beste video-klipp

Kongsbergjazz i 1966

Det er snart tid for den femtitredje jazzfestivalen på Kongsberg. I denne første oppvarmingsøvelsen starter vi med opptak fra den tredje festivalen, fra dagene 30. juni – 3. juli 1966. … Les videre

Det er snart tid for den femtitredje jazzfestivalen på Kongsberg. I denne første oppvarmingsøvelsen starter vi med opptak fra den tredje festivalen, fra dagene 30. juni – 3. juli 1966. For første gang hadde klubben Jazz Evidence laget en profesjonell plakat – i svart-hvitt design. Festivalen var så ny og ukjent ute i den store verden at det i 1966 – som i 1965 og 1967 – var behov for å markere den internasjonale orienteringen med «International Jazz Festival».

Kongsberg 1966For oss som er unge og ikke opplevde denne tida. Festival den gangen var noe annet enn det er i dag. Dagens program hadde, ved siden av uteaktiviteter på dagtid, egentlig bare to program, dagens konsert med 2-4 band på scenen, og så videre til jammen – de fleste dager i Grand-kjelleren, men en natt tok man også toget inn i sølvgruvene fra Saggrenda – til Gruvejammen.

Den store nyheten i 1966 var åpninga av den nye stasscenen. Etter at den gamle kinoen var blitt brukt i 1964 og 1965, var det nå Sitronpressa – som den ble kalt på folkemunne – det gjaldt. Det må ha vært en åpenbaring for festivalsjef Per Ottersen og hans kumpaner. Nå tok de steget inn i framtida, akustisk sett.

I NRK lagde Totto Osvold et kombinert presentasjonsprogram for Kongsberg og Molde. De første 20 minuttene er viet Kongsberg.

Jan Garbareks kvartett – Terje Bjørklund på piano, Per Løberg på bass og Jon Christensen på trommer – presenterer Kongsberg. Filmsekvensene er såvidt jeg kan bestemme dem er tatt opp på Solbakken, overfor Bombakken, Bergverksmuseet, i Hyttegata og i Magasinparken. Selvfølgelig i strålende solskinn.

Fra festivalens åpningskonsert i den nye kinoen får vi høre det svenske tradjazz-bandet Jazz Doctors (de fire første festivalene var det programpolitikk at det skulle være tradjazz på programmet. Denne linja forlot festivalen i 1968), og Niels Henning Ørsted Pedersens kvartett, med Alex Riel på trommer, Alan Botchinsky på trompet og Niels Brønsted på piano. De framfører «Silver Blues» – ei låt NHØP skrev tilegnet Kongsberg.

Den gangen 21-årige Jean Luc-Ponty ble hentet inn på råd fra Randi Hultin – som en i siste liten erstatning for Dexter Gordon. Dexter hadde fått problemer med fransk politi grunnet noen kjemiske substanser som visstnok ikke var lovlige i Frankrike! Vi får høre et kort intervju av Per Ottersen, før vi får se Bill Barron og Ponty delta i gruvejammen med NHØP-kvartetten. Den gangen sto det i musikernes kontrakter at de skulle bidra på jammen!

Osvold sier at det er NHØP kvartett som spiller med dem, men vi ser da vitterlig en ung Jon Christensen bakerst.Til sist et klipp med NHØP kvartett i uformelle klær. Det synes som om det tatt opp i kinoen, muligens under lydprøven. NRK synes dermed ikke å ha gjort TV-opptak av de øvrige kveldene i kinoen med bl.a. Yusef Lateef og Ponty og Barron.

Resten av programmet er viet Molde jazzfestival.

Tekst: Johan Hauknes