Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Molde på TV

salt peanuts* er som vanlig på plass i den lille byen i Romsdalen for å rapportere daglig fra Molde Jazz Festival i uke 29, mandag 18. juli til lørdag 23. juli 2016. I løpet av uka vil vi også kjøre serien «Molde på TV».

I den daglige serien «Molde på TV» vil fireflates og salt peanuts*  Johan «Høken» Hauknes velge ut noen av de beste av mange TV-programmene som NRK har produsert i løpet av festivalens historie.

Du får muligheten til å se og høre unike opptak – i disse programmene er det mye musikk og musikere festet til magnetbånd som det ellers er vanskelig å finne historisk dokumentasjon av.

I tillegg vil du få en og annen anekdote i forbindelse med noen av opptakene. Hver dag i festivaluka kl. 12.00 – fra søndag 17. til lørdag 23. juli – kan du finne et nytt opptak i denne serien. Det meste av opptakene vil være hentet fra en eller to konserter i det enkelte år.

Det viktigste kriteriet for utvalget er hva som er Høkens favoritter – og som han mener enhver jazzinteressert person bør ha et forhold til. Han oppfordrer deg til å utforske NRKs samlinger. Gå inn på NRK TVs sider og søk på «Molde jazz» – og start utforskingen.

Se der – der har du programmet for uke 30, og 31 … og 32 … Men i uke 29 konsentrerer du deg om Molde på TV på fireflate.

Dette kan vi gi deg fordi NRK som den norske allmennkringkasteren er pålagt å gjøre alle sine gamle analoge opptak digitalt tilgjengelig for alle. For tiden jobber de med dette i det såkalte Digitaliseringsprosjektet som er nærmere omtalt i en artikkel av Høken i denne artikkelen på salt peanuts*.

Begynn hver jazzdag med å varme opp med Molde på TV!


For de som liker sånt, følger nå en nerdeseksjon med noen tekniske betraktninger:

Bit Alert! Bit Alert!
 Om du har en god internettforbindelse, får du sendingene i 2,4 Mbps. NRK har lagt seg på én standard – ei linje hvor lydsignalet begrenses til ca. 160 kbps – 160 000 0-er og 1-ere i sekundet – som høyeste bitrate, uansett innhold.

Lydsignalet er kodet i AAC-format, noe som gjør at det auditivt er noe bedre enn et tilsvarende mp3-signal. Greit for billige ørepropper med bakgrunnsmusikk, men ikke godt nok for kvalitetsmusikk – som jo dette er. Det er en tidel av lydsignalet på en CD-plate – nesten 90% av det lydsignalet vi ville hatt i CD-format er borte!

Men NRK har tydeligvis prioritert bildet, ved å sette av nær 2,3 Mbps – 95% av signalet – til dette, på bekostning av lydkvaliteten. Fine bilder – men de bryr seg altså ikke om at dette er levende musikkopptak.

På den annen side: lyden her er vesentlig bedre enn katastrofen NRK Jazz på DAB+-nettet. Her mener NRK det er tilstrekkelig med 64 kbps i AAC!

En rein fornærmelse mot musikken. Fy skam seg!

 

Tekst: Johan Hauknes

Skriv et svar