Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

FLUX

«Roots & Rhyzomes»
JAZZHAUSMUSIK, JHM 312

Den tyske duoen Flux består av trekkspilleren (eller accordionisten) Florian Stadler og saksofonisten, klarinettisten og komponisten Christina Fuchs. De har vært et originalt, musikalsk par i mange år. I mars 2023 oppholdt de seg tre dager i DLF Chamber Music Hall i Köln, hvor de fikk god tid til å utvikle en rekke, særpregede komposisjoner/improvisasjoner, hvor vi på deres nye utgivelse får stifte bekjentskap med 14 «strekk», som viser to musikere som kjenner hverandre ut og inn, og som leverer en type moderne kammerjazz av høy klasse.

Det starter med Fuchs sopransaksofon i «Iris», før Stadler kommer inn på accordion, og samspillet kan starte. Og gjennom de 14 «strekkene» får vi fint samspill som beveger seg på en spennende måte inn i samspillet mellom kammerjazz og et snev av verdensmusikk. Begge musikerne står fram som utmerkede utøvere på hver sine instrumenter, og de 14 «strekkene» er hele veien varierte og spennende, hvor de to spinner rundt hverandre og «backer» opp hverandre på en fin måte.

Stadler er en utmerket accordionist som utnytter de fleste mulighetene instrumentet gir, og hele veien er han en utmerket støtte til Fuchs utmerkede spill både på sopransaksofon, klarinett og bassklarinett. Og særlig faller jeg for kombinasjonen accordion og bassklarinett. Innimellom beveger de seg nesten inn i det «folkelige» og humoristiske, som gjør at variasjonen mellom det seriøse og det humoristiske, det melankolske og det sprelske er med på å gjøre utgivelsen variert og interessant.

En interessant plate med to tyske musikere som sikkert spiller mange konserter på Loft i Köln. Og er du i byen, eller et annet sted disse to spiller, skal du ta turen. For dette er musikk som treffer deg, nesten uansett hvor lite du vi innrømme at du liker jazz.

En original og fin utgivelse!

Jan Granlie

Christina Fuchs (soprano saxophone, clarinet, bass clarinet), Florian Stadler (acccordion)