Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

INNER EAR

«The Quiet Shout»
KILOGRAM RECORDS, 1KG 048

Det er den amerikanske saksofonisten Ken Vandermark som må ta ansvaret for opprettelsen av denne kvartetten. Selv om han ikke deltar i prosjektet selv, var det på grunn av ham at musikerne møttes for første gang i 2008 under turneen til Vandermarks «Resonance Ensemble» som de var medlemmer av. Sammen med Chicago-trommeslageren Tim Daisy gjorde den polske altsaksofonisten og bassklarinettisten Mikołaj Trzaska konserter i Tyskland, Polen og USA. De to andre musikerne i kvartetten er New York-trombonisten Steve Swell og den svenske tubaisten Per-Ake Holmlander. De hadde også spillejobb på Pardon To Tu i Warszawa den 23. oktober 2022, og det er musikk fra den konserten vi får stifte bekjentskap med på denne utgivelsen.

Vi får fem fritt improviserte «strekk», som alle flyter usedvanlig behagelig framover med fire musikere som alle er særpregede og sterke improvisatorer, og som virkelig kan kunsten i å samspille og utnytte hverandres styrker. Som alltid der Steve Swell er med, kommer hans tøffe, fufsete og rå spill langt fram i lydbildet. Men her møter han like sterke musikere som vet hva de skal gjøre for å hevde seg i landskapet. Den polske altsaksofonisten og bassklarinettisten Mikołaj Trzaska har en skarp, påtrengende og fin tone i altsaksofonen, samtidig som han leverer strålende bassklarinettspill. Altsaksofonspillet blir nesten en tøffere og mer energisk utgave av Anthony Braxton, men med mer særpreg enn vi har hørt hos Braxton og med en tone som skjærer lettere enn en kniv i det berømte smøret. Og bak ligger Holmlander og Daisy som to redningsbøyer som sørger for at de to «råtassene» i front ikke havner altfor langt «fra land». Men både Holmlander og Daisy får også plass til å utfolde seg solistisk, og når de råder grunnen alene, skaper de en flott duo som hele tiden inviterer de andre inn i selskapet.

Og Swells kreative og energiske trombonespill går som hånd i handske sammen med Trzaskas altsaksofon og, særlig, bassklarinett.

Dette er blitt en strålende og frittgående kvartettplate, hvor vi møter fire musikere som lytter til hverandre, utfordrer hverandre og kollektivt lager en musikk som er deres egen, og som fungerer svært godt sammen, og hvor de trekker med seg hele den nyere, amerikanske jazzhistorien på en fremragende måte.

Jan Granlie

Mikołaj Trzaska (alto saxophone, bass clarinet), Steve Swell (trombone), Per-Åke Holmlander (tuba), Tim Daisy (drums)