Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KASPER TOM 5

«I Do Admire Things That Are Only What They Are»
BAREFOOT RECORDS BFREC046CD

Trommeslageren Kasper Tom Christiansen kommer fra Svendborg, helt syd på Fyn i Danmark, og er en av de ledende trommeslagerne innenfor den «nye» delen av den danske jazzen. Han har bodd og virket i Berlin i flere år, og han har ledet egne band siden 2006. Han har vært å høre i band som FUSK, WalsdorffMelbyeTom og i duo med pianisten Jacob Anderskov. Men hele tiden har hovedfokus vært på bandet Kasper Tom 5, hvor han har samlet gode venner både fra Danmark og Tyskland i frisk utveksling av frittgående jazz.

Vi møter trompeteren Tomasz Dabrowski, klarinettist Rudi Mahall, trombonist Petter Hängsel og bassist Jens Mikkel Madsen, sammen med Kasper Tom i åtte låter som trommeslageren står ansvarlig for. Opptakene er gjort på Jazzhus Dexter i Odense, så man kan nærmest si at Kasper Tom er på hjemmebane.

Musikken er gjennomgående fritt improvisert, men med en viss styring på det hele fra trommeslageren og kapellmesteren. Låtene går, stort sett i medium tempo, noe som kan gjøre at konsentrasjonen av og til faller litt, men med såpass dyktige musikere i bandet, så skulledet være mulig å følge med fra start til mål.

Rudi Mahall kjenner vi fra en rekke prosjekter, bl.a. med pianisten Alexander Von Schlippenbach og hans Thelonious Monk-tolkninger. Han er en mester på klarinetten, og når han tar fram bassklarinetten, så er det en sann fryd for øret. Hans improvisasjoner er alltid interessante og inspirerende, nesten uansett hvilken setting du hører ham. Tomasz Dabrowsky kjenner jeg ikke så godt til fra før, men det var sannelig på tide, for her har vi å gjøre med en stjernetrompeter, som følger godt opp de polske trompettradisjonene.

Trombonisten Petter Hängsel har vi tidligere hørt i bandet Gnom. Han holder til i Malmø, men har studert ved Rytmisk Musikkonservatorium i København.

Sammen er det dette trekløveret som ligger lengst framme i lydbildet på denne produksjonen. Og den som overrasker mest er Hängsel med fint og kreativt trombonespill. Men alle tre blåserne gjør rett for lønna si på dette opptaket. I tillegg styrer bassisten Jens Mikkel Madsen og Kasper Tom skuta med myndige hender i bakgrunnen.

Dette er blitt en fin plate, som viser at det skjer mye interessant i den danske jazzen om dagen. Og er du i byen, så finner du dem (og resten av Barefoot-kollektivet) på Christianshavn beboerhus, eller en av de mindre klubbscenene i sentrum, nesten daglig.

Jan Granlie

Rudi Mahall (cl, bcl), Tomasz Dabrowski (tp), Petter Hängsel (tb), Jens Mikkel Madsen (b), Kasper Tom (dr)