Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LYDER RØED FEATURING OJKOS

«Freespace»
JAZZLAND, 3779642

Den norske trompeteren Lyder Røed kjenner det norske jazzmiljø fra band som Fieh, Lyder Røed kvintett, Bangkok Lingo, Slow is the new fast med flere. Og hans soloprosjekt Freespace har vært en hovedoppgave for han i lengre tid.

Musikken er skrevet som et av de mange verkene OJKOS (Orkester for Jazzkomponister i Oslo) har stått for de senere årene i regi av Østnorsk Jazzsenter.

Røed har vært medlem av bandet Fieh de siste sju årene. Og i dette soloprosjektet har han fått med seg flere medlemmer fra det bandet og inkorporert elementer fra Fiehs musikk inn i OJKOS sin relativt store besetning. Det betyr at musikken på, denne utgivelsen er mye mer pop-rettet enn det andre vi har hørt fra OJKOS.

Denne utgaven av OJKOS passer godt til Røeds musikk. Og med vokalist Sofie Tollefsbø i front, som har fått «manipulert» stemmen med ekko og noen forvrengninger som passer inn i stoffet, og vi får en helt ok vokal som passer godt inn i musikken. Men om jeg skal velge, så foretrekker jeg nok helst Tollefsbøs vokal sammen med Andreas Røysum Ensemble bedre enn både det vi får servert her, og det som serveres i Fieh. Og i det instrumentale får vi helt ok arrangementer av det mer «pop»-aktige stoffet, som jeg synes bli altfor glatt til å fungere helt i OJKOS-sfæren.

Medlemmene i OJKOS og Lyder Røed er relativt unge musikere, og det skal tale til deres fordel at de lager musikk som kanskje er beregnet på litt yngre aldersgrupper enn de du finner i redaksjonen av salt peanuts*. I lydbildet får vi distinkt og fint bass-spill fra Alexander Hoholm og fint trommespill fra Ola Øverby, som danner det rytmiske grunnlaget for de mer arrangerte blåserarrangementene. Inni mellom synes jeg blåserarrangementene  blir litt «flate» og «tette» og blir ikke spennende nok til at jeg klarer å holde interessen oppe. Men gjennom den «tette» lyden, kan jeg høre fint fløytespill fra Henriette Eilertsen, og noe jeg tror produsent og bidragsyter på forskjellige instrumenter, Lars Horntvedt bør fremheves for. I noen av låtene står Røed fram med fint trompetspill, men det er Tollefsbøl som gjør at musikken skiller seg ut.

Jeg setter kjempestor pris på det Østnorsk jazzsenter har fått til med OJKOS, hvor unge komponister og musikere får testet ut stoffet sitt og spilt det sammen med likesinnede. Og av og til har musikerne vært såpass fornøyde med resultatet, at de også har fått det ut på plate og noen flere konserter enn kun på Victoria, nasjonal jazzscene i Oslo. Og det skal Østnorsk jazzsenter og de mamnge entusiastiske mjusikerne i og rundt OJKOS ha stor takk for!

Jan Granlie

Sofie Tollefsbøl (text, vocal), Jørgen Kasbo (guitar), Edvard Synnes (keyboards), Ola Øverby (drums), Lyder Øvreås Røed (trumpet, comp), Richard Köster (trumpet), Tancred Heyerdahl Husø (trumpet), Magnus Murphy Joelson (trombone), Johannes Fosse Solvang (trombone), Andreas Rotevatn (trombone, EFX), Henriette Eilertsen (flute), Camilla Hole (saxophines, clarinets), Tina Lægreid Olsen (saxophones, clarinets), Arne Martin Nybo (guitar), Alexander Hoholm (bass), Knut Kvifte Nesheim (vibraphone), Lars Horntvedt (additional iinstruments)