Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MORTEN POULSEN & RUSS LOSSING

«NY»
OUTROVÆRT

Her møter vi to musikere, som for undertegnede var helt ukjente før jeg satte meg ned med platen og internett. Jeg måtte til vår kollega i danske Jazznyt.blogspot.dk, for å finne bakgrunnen for dette samarbeidet. Her skriver Niels Overgård bl.a. følgende om de to: «Den unge trommeslager Morten Poulsen debuterer i eget navn, sammen med den amerikanske pianist Russ Lossing. Lossing studerede som helt ung hos John Cage og var i en 12 årig periode medlem af Paul Motian Quintet. Poulsen og Lossing mødtes første gang i 2013, hvor kemien var der med det samme. De besluttede at de skulle lave noget sammen senere. For et år siden gik de i studiet sammen i New Jersey. Morten Poulsen havde skrevet musikken til albummet under sit ophold i New York, i ugerne op til indspilningen. Han havde ladet sg inspirere af byen og dens historie, af efterkrigstidens klassiske musik og reflektioner over livet».

At vi her snakker John Cage og hans medsammensvorne, er det liten tvil om. Men uten at musikken blir en kopi av Cages verker. Alle komposisjonene er skrevet av Poulsen, med unntak av sistesporet, «Etude», som er ført i pennen av Paul Motian. Den beveger seg hele veien på knivseggen mellom moderne, meditativ jazz og klassisk/samtidsmusikk.

Poulsen er en trommeslager som har funnet sin perfekte samarbeidspartner i Russ Lossing. Lossing er en strålende pianist, som har mye av Paul Bleys anslag, men med en helt annen tilnærmingsmåte til musikken. Hvis man kan klone Paul Bley med Cecil Taylor, så er vi kanskje i nærheten av å beskrive hva dette dreier seg om.

Morten Poulsen er en strålende trommeslager, som ligger et stykke unna de fleste andre danske trommeslagerne. Jeg føler vel at han kan ha lært ting av både Jon Christensen og Paal Nilssen-Love i måten han spiller på.

Dette er rett og slett blitt en helt egenartet plate som gir ro i sjelen. Hør for eksempel på tredjesporet «Dark». Vakkert! Det er fremragende spill fra begge musikerne, og jeg er overbevist om at denne platen skal trekkes fram både titt og ofte framover, når jeg trenger ro og sjelefred.

Jan Granlie

Morten Poulsen (dr), Russ Lossing (p)