Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Umeå utses till Årets Jazzkommun

Styrelsen för Svensk Jazz har utsett Umeå kommun till Årets Jazzkommun 2024. Utmärkelsen delas ut för att uppmärksamma den kommun där jazzen gynnats på bästa sätt och hoppas stimulera jazzklubb/festival, kommun, kulturskola och region till fördjupat samarbete och att nå fler och större lyssnargrupper. Priset delas ut hos Umeå Jazzstudio.

– I ekonomiskt tuffa tider för kulturverksamheter är det viktigt att uppmärksamma kommuner som vågar och vill försvara och utveckla kultur. I Umeå är jazzmusik en självklarhet i stadens kulturutbud, säger Svensk Jazz ordförande Gunno Sandahl.

Här har de flesta internationella jazzlegendarer spelat och nya talanger gror och växer i den välmående jazzmiljö som Umeå erbjuder. Den ideella föreningen Jazz som driver Umeå Jazzstudio sedan 1977 har återkommande arrangerat klubbspelningar varje vecka. Dessutom anordnas Umeå Jazzfestival som är en av Sveriges äldsta och främsta festivaler i sin genre.

– Det känns väldigt bra att kulturnämnden beslutat om att fortsätta stötta jazzfestivalen ekonomiskt under de kommande tre åren. Den är en viktig del av Umeås identitet, säger Helena Smith, kulturnämndens ordförande.

Umeå kommun är med och värnar om den stabila grund som finns och bidrar till att stötta föreningsliv, kulturskola och region till fördjupat samarbete för att nå fler och större lyssnargrupper.

– Vi jobbar för att alla i kommunen ska få tillgång till fantastiskt inspirerande jazzmusik och samtidigt även skapa goda förutsättningar för den som själv vill börja spela, säger Helena Smith.

Motiveringen lyder:
Den som googlar Umeå och Jazz får snabbt flera hundratusentals träffar. De handlar då inte bara om det arrangerats jazzfestival i staden sedan 1968 och att det både till festivalen och jazzklubben kommer en god blandning av stora internationella stjärnor och lokala band. Träffarna berättar också om ”Svängig jazz på Swingfabriken”, ”Jazz på Folkets Bio”, kurser i jazzdans och om en lång rad legendariska svenska jazzmusiker som fötts och fostrats i Umeå. En tradition som fortsätter även idag. Kommunens mångåriga stabila stöd som generös bidragsgivare och stöttepelare på andra sätt är en av förutsättningarna för att jazzlivet genom åren växt. Det har också bidragit till att såväl klubb som festival numera huserar i Umeå Folkets Hus, med allt gott som det innebär för den levande scenen för livejazz.

Att staden blev Europas kulturhuvudstad 2014 ligger i linje med detta. Och nu tar kommunen själv också en mer aktiv plats i europeisk kulturpolitik, när kommunalrådet blir ny ambassadör för EIT Culture & Creativity Policy Club. Sammantaget är Umeå Kommun ett föredöme för andra svenska kommuner att titta på och ta efter. Om så sker väntar ett större och rikare jazzliv i hela Sverige.

(Pressemeddelande från Svensk jazz)