Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Vårfestivalene i Norge rett rundt hjørnet

På denne delen av våren er det at de norske jazzfestivalene virkelig våkner. Først ut er Maijazz i Stavanger som starter førstkommende fredag (den 3. mai). Deretter følger Balejazz den 3. og 4. mai, før vi får jazzfest i Trondheim som starter mandag 6. mai, og fra 9. til 11. mai går Anjazz på Hamar av stabelen.

Dette er festivaler som regnes som regionale, det vil si at man ikke forventer publikum fra hele landet til festivalene, noe som gjør det adskillig enklere å booke utenlandske band, som, i teorien, kan besøke alle de fire festivalene uten alt for mange hviledager. En fin turné rundt i Norge gjør logistikkutfordringene adskillig mindre, og festivalene slipper å «slåss om» publikummet.

MaiJazz har vært arrangert siden 1989. Den er en av Stavanger-regionens eldste festivaler. Og i år har de et program som spenner fra Dirty Loops, Kitchen Orchestras spesialprosjekt med Mike Fletcher, Nils Petter Molværs Khmer, saksofonisten Lakecia Benjamin, den greske pianisten Tania Giannouli, som «alle» snakker om, Amigo Tom, Anders Jormin / Lena Willemark / Karin Nakagawa / Jon Fält, Anders Røysum Ensemble (bildet), Bang / Hana / Aarset, Camilla Hole Trio med gjester, Friends & Neighbors, Full Earth, Tord Gustavsen Trio, Karl Seglem, John Surman Quartet, Gabriela Garrubo, Judith Hill, Angelique Kidja, til Thomas Dybdahl med Stavanger symfoniorkester og Dance With A Stangers.
Sjekk hele programmet på maijazz.no

Balejazz er den minste av vårens festivaler. Med base i det fine Kviknes Hotell inne i Sognefjorden får man både en del god musikk pluss fantastisk utsikt, i dagene 3. og 4. mai. I år, som de senere årene, er festivalen preget av fest og hyggelige møter. Alt er ikke like mye jazz, men det tror vi heller ikke er hovedideen til festivalen. Her er Kviknes Hotell episenteret, hvor det meste foregår, og i løpet av to dager kan man høre band som Karl Seglem, Bertine Zetliitz & Bugge Wesseltoft, Gjermund Larsen Trio, The Real Thing, Adam Douglas, Dance With a Stranger, Sigbjørn Apeland, Ganriella Garrubo, Ingebjørg Bratland & Odd Nordstoga, Bjørn Berge, Ibrahim Electric og Trong Fødsel, sammen med to økter med Jazz, wine and dine med vinekspert Merete Bø og henholdsvis Frode Alnæs og Karl Seglem som musikalsk følge til vinen.
Sjekk hele programmet på balejazz.no

Jazzfest i Trondheim begynner å bli en av de viktige jazzfestivalene i Midt-Norge. De har litt forsprang på de fleste andre festivalene i og med at de har den utmerkede «jazzlinja» i byen, som er med på å gjøre programmet både vidt og spennende. I år kan man få med seg blant andre Martin Myhre Olsen vs. Stargate m/NTNU Jazzensemble, jam med Fredrik Ljungkvist og studenter fra «jazzlinja», Judith Hill, Linda Fredriksson Juniper, Francesca Tandoi, jam med Per «Texas» Johansson, Jovan Pavlovic, Anja Skybakmoen, Jazzmeia Horn, Eirik Hegdal Eklektisk Samband, Knut Reiersrud Band, Friends & Neighbors, Karin Krog med Bjørn Alterhaug kvartett, Obradovic-Tixier Duo, Sondre Ferstad, Ary/Øyunn/Thea Wang/Next.Ape, Leagus, Air Play, jam med Cecilie Grundt, 9 grader nord, Eyolf Dale Trio, Kåre Kolve Fusion Quintet, D’Sound, Mette Rasmussen Trio North og Don’t Feed The Sun og en rekke andre. Og særlig er det verdt å merke seg at jazzfest har engasjert en rekke unge musikere fra folkehøgskolene og de andre utdanningsinstitusjonene rundt i Midt-Norge til festivalen.
Sjekk hele programmet på jazzfest.no

Anjazz på Hamar er den ferskeste av de fire vårfestivalene. Og siden Hamar mye mer er en janitsjar-by enn en jazzby, er det imponerende å se at de har overlevd i en god del år allerede. I år kan man blant aannet høre Bare Egil og Aslags enda mer superpopulære barneshow, Hilde Louise Asbjørnsen, Judith Hill, Marius Neset (med Eyolf Dale, Mats Eilertsen og Audun Kleive), Tord Gustavsen Trio, Knut Reiersrud Band, Rebecka Törnqvist & Johan Lindström (som også blir å høre på Maijazz) og Kim Rystad feat. Arve Henriksen og Tord Gustavsen.
Sjekk hele programmet på anjazz.no

Og rett etter denne hektiske perioden kommer Nattjazz i Bergen fra 24. mai til 5. juni. Og rett etter Maijazz arrangerer bassisten Christian Meaas Svendsen festivalen Vestafor i Rosendal i Hardanger. Det kan bli travelt for den som skal nå over alt.