Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

En Narvesen spesial

VICTORIA – NASJONAL JAZZSCENE, OSLO – TORSDAG 31. MARS 2016: DaMaNa – Dag Magnus Narvesen Oktett – smak på navnet – lytt på bandet!

Dag Magnus Narvesen er kanskje ikke det mest kjente trommisnavnet i Norden i dag – men han fortjener vesentlig mer oppmerksomhet utenfor den innerste kretsen av de kjennende jazz- og improfolk. Vi har sett ham i mange sammenhenger – som med kvintetten sin (med bl.a. Axel Dörner/Tobias Delius og Håvard Wiik), med kvartetten Fluxed Markings (med bl.a. Fredrik Ljungkvist og Alex Schlippenbach) og med hans hjemby Stavangers kjøkkenavdeling – Kitchen Orchestra. Og med oktetten DaMaNa.

Denne gangen stiller han på Victoria med denne oktetten sin – et overflødighetsfenomen på linje med det kjente hornet fra antikken – Cornu Copia. Fra første tone i «Taco, taco» for vi frisk neo-bop av ypperste merke bygget over Narvesens tema. Selv om det nok er et prosjekt som garantert er en økonomisk katastrofe, er det et musikalsk mirakulum vi blir servert.

Grunnen er like enkel som den er åpenbar. Sett sammen et band av de beste norske (relativt) unge musikerne med Narvesens friske og freidige tema – tema som har klare tilknytningspunkter til jazzmusikken på 1960-tallet. La kollektivet utvikle arrangementene – som i utgangspunktet er enkle og lettfattelige.

Men gudbedre så effektive arrangementene er i hendene til en saksofonrekke med Andre Roligheten, Jørgen Mathisen og Kristoffer Alberts, Hayden Powell på trompet, Kristoffer Kompen på trombone, Adrian Myhr på bass og Øyvind Dale på klaver. Og bandleder Dag Magnus Narvesen på trommer.

Strålende soli hele veien – med åpenbare referanser til 1960-tallets avantgarde-jazz. Det er så flott, atte! Det er vanskelig å nevne noen av musikantene på bekostning av de øvrige. Men ved siden av Narvesen selv, er det pianisten Øyvind Dale som stikker av med dagens blomsterkvast. Et pianospill som svever over fortiden og som er for framtiden.

Driftsleder Narvesen styrer bandet – i den grad hans medmusikanter trenger styring – langt inn i stjernehimmelen. Jeg håper inderlig at dette bandet får mulighet til å utøve sin kunst mange flere ganger. Dag Magnus Narvesen forteller at et opptak fra 2014 med oktetten vil bli utgitt på Pedro Costas portugisiske plateselskap Clean Feed seinere i år. Sørg for at du legger ørene dine på denne.

Det er bare en beskjed som etter dette er mulig å gi til jazzklubber over hele Norden: Om musikalsk verdi og glede betyr noe for dere – så sørg for å rydde plass i programmet til DaMaNa!

Tekst: Johan Hauknes

Foto: Eyolf Dale

Skriv et svar