Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Jordig enkelhet

Den 18. mai 2024 døde bassisten og humørsprederen Palle Danielsson, 77 år gammel. Nok en vegg i det svenske jazzbasshuset er ramlet ut.

Vi har fått tillatelse av Johan Schwerin til å bruke et intervju han gjorde med Palle Danielsson høsten 1994. Dette året ble albumet Contra Post gitt ut på Caprice Records, Palle Danielssons første album som bandleder. Intervjuet ble første gangen publisert i tidsskriftet Musik i oktober 1994.

Vi kommer tilbake med minneord om Palle Danielsson i forbindelse med hans bortgang, seinere.

Jordig enkelhet

— Det handlar om precision, att om och om igen forma rätt ton i exakt rätt ögonblick. För mig är kontrabasen en utmaning som varar hela livet.

På papperet ser Palle Danielssons liv ut som ett riktigt big city life där rökiga klubbar och flottiga restauranger varvas med stora festivalscener, sena nätter, han är ju en av Sveriges internationellt sett mest kända jazzmusiker, kontrabasisten som gått i närkamp med bland andra Keith Jarrett och Charles Lloyd, arbetat tillsammans med Jan Garbarek och under två decennier varit en av fyra i Rena Rama.

Och periodvis kanske det är just så. Men i pauserna bor han fjärran från neonens eventuella charm. I en röd stuga med vita knutar, långt in i den sörmländska skogen, lever han tillsammans med hustrun Ulla Lööf, katter och ett ständigt ökande antal japanska koi-fiskar, en art där färg och form skiftar från exemplar till exemplar.

— Vi hyrde ett litet torp utan vare sig eller vatten i flera år. När vi märkte att det fungerade, att vi flyttade ut allt tidigare på våren och allt senare hem till stan på hösten, frågade vi oss: om det här går bra, hur skulle det då inte vara att bo så här för jämnan, i ett riktigt hus?

Resten av Johan Schwerins intervjuet med Palle Danielsson, kan du lese ved å følge denne lenken.

Foto: Hreinn Gudlaugsson (Palle Danielsson in Aarhus, Denmark 2017, lisens CC BY SA 4.0).