Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

CAMILLA DAYYANI

«Mine miniaturer / My Miniatures»
EGEN UTGIVELSE

Miniatyrmalerier er allestedsnærværende i persisk kulturarv .Med sirlige strøk tegnes det detaljerte, historiefortellende malerier som utstråler eventyr og livsglede.Musikken i dette prosjektet er den iransk/danske vokalisten Camilla Dayyanis små musikalske miniatyrer, som hun selv sier uttrykker enhet i mangfold.De knytter verdener sammen i poetiske og musikalske helheter.«Jeg samler her mine egne verdener og deler den i håp om å møte mange andre mennesker som også trenger kulturer for å møtes i sin egen identitet».

Persisk poesi er kjent i verdenslitteraturen for sitt billedrike språk og universelle tekster. Og persiske rytmer og skalaer blander seg med jazzens tonespråk og musikken her trekker andre tråder til klassisk europeisk musikk og et nordisk lydunivers.

All musikk er komponert av Camilla Dayyani, som ble født i Danmark for 46 år siden med vestjysk mor og iransk far. Og på denne utgivelsen får vi møte henne sammen med et 10-manns flerkulturelt orkester bestående av Artos Quartet, Camilla Dayyani Group og to persiske musikere.

Vi får 13 miniatyrer, som på mange måter tar oss med inn i den persiske musikken på en fin måte. Men jeg føler også at vi kan høre at musikken blir gjort av en vokalist som også har «røtter» i Nord-Europa, og særlig Danmark. Men med bruk av persiske instrumenter som den persiske fiolinen kamanche og den særegne perkusjonen som er viktig i denne musikken, kommer vi relativt tett på opprinnelsen og historien.

Dayyani er en musiker jeg synes det er merkelig at jeg ikke merket meg gjennom mine sju år i Danmark. For hun er en utmerket vokalist med en «voksen» stemme, og musikerne klarer på en fin og sjarmerende måte å koble den europeiske musikken med den persiske. Selv om jeg av og til synes for eksempel pianospillet til Arthur Tuznik, av og til, heller litt for mye over i den konvensjonelle jazzen. Men siden han er en utmerket pianist (sjekk ut hans egne utgivelser), så plager det meg overhodet ikke.

Hele veien fortelles det historier, hvor du ikke trenger å kunne ett eneste ord persisk for å forstå mesteparten av. Men vi får også tekster både på dansk og engelsk, som gjør det hele lettere. Dayyanis stemme lyser opp i fronten, og av og til minner hun ikke så rent lite om portugisiske Christina Branco, som her ii huset er en favoritt innenfor den nyere fado-musikken.

Arrangementene for Artos Quartet er fine, og gjort av Dayyani, og der hvor vi får vokal, strykekvartett, piano og Fredrik Lundins saksofon, er vi inne i en respektfull og fin blanding av de persiske og den nordiske jazzen.

Dette er blitt en nesten usigelig vakker utgivelse fra en artist jeg skjemmes for ikke å ha merket meg tidligere. Og hele veien fargelegges vokalen på en utmerket måte av musikerne, som er med på å fullbyrde et fint album.

Jan Granlie

Camilla Dayyani (vocals), Fredrik Lundin (saxophones, flute), Artur Tuznik (piano), Thomas Sejthen (bass), Ali Merati (kamanche), Nazanin Ranjpour (percussion), Tirs Lautrup (violin), Sarah Lucy Foldager (violin), Sanna Ripatti (viola), Brian Friisholm (cello)