Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ESTONIAN VOICES

«Ole Hea»
SKEIKID

Estonian Voices er et relativt nystartet vokalensemble med tilhold i Tallinn, i Estland. De debuterte med plateslipp for fullstappet hus under årets Jõulu Jazz (julejazz) i hjembyen i slutten av november i år, og består av noen av de beste, unge vokalistene innenfor jazzen i landet.

Når man hører et vokalensemble som dette. Går tankene umiddelbart til band som Manhattan Transfer og svenske Real Things.

På debutplaten får man også, innimellom, følelsen av at dette er et ensemble med referanser til de før nevnte, spesielt på ei låt som «Spinning Wheel» og Kadri Voorands «Little Love Song» og «Hey, Mr. Bobble». Men det er ikke disse som gjør denne innspillingen til en skikkelig godbit. Det er når de synger på estisk at dette virkelig løfter seg.

Det estiske språket kan på mange måter virke litt lite sangbart, når man hører det blir snakket på gaten, men som sangspråk fungerer det nesten skremmende perfekt, selv om vi ikke forstår et ord av hva som synges.I tillegg lager man vanvittig fine melodier til tekstene, som høres helt eget ut og veldig personlig.

Estland er et land med lange og sterke sangtradisjoner, og det finnes vel ikke en eneste estlender som ikke har sunget i kor en gang i oppveksten. De arrangerer gigantiske korstevner ofte med mellom 50 000 og 100 000 sangere, og når disse setter i gang samtidig, låter det voldsomt.

Men her møter vi altså seks stemmer, tre kvinnestemmer og tre mannsstemmer.

Spesielt merker jeg meg de to sopranene, Maria Váli (som jeg har hørt rykter om at har studert i Trondheim?) og Mijam Dede. De synger polert på en god måte, og over hele registeret. Den som fremstår som lederen i ensemblet, altstemmen Kadri Voorand, er den som vi kjenner best fra før som jazzsanger, bl.a. gjennom en dobbelturné med den norske saksofonisten Hanna Paulsberg tidligere. Her kommer hun litt i et mellomsjikte mellom de lyse sopranene og de dypere mannsrøstene. Av disse fascineres jeg spesielt av bassen Aare Külama, som i en del av låtene holder en 4/4 på en fortreffelig måte. Tenoren Mikk Dede gjør også noen nydelige innspill, mens barytonen Arno Tamm kommer, som Kadri, litt i mellomsjiktet.

Men uten alle seks stemmene hadde ikke dette vært like fascinerende. Og som sagt, da de synger på sitt eget språk, låter dette fantastisk flott.

Jan Granlie

Maria Váli (sopran), Mijam Dede (sopran), Kadri Voorand (alt), Mikk Dede (tenor), Mikk Dede (baryton), Aare Külama (bass)

 

Skriv et svar