Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

FARTYG6

«Den Första»
PACAYA RECORDS 07

Fartyg6 er et svensk band som debuterer med denne EPen. De har spilt offentlig siden 2014, og befinner seg innenfor den nye, eksperimentelle delen av den europeiske jazzscenen. Musikken er skrevet av vokalisten Matilda Andersson og barytonsaksofonisten Daniel Gahrton. Bandet lanserte denne platen i Stockholm den 9. november i fjor, men siden det ramler inn CDer til salt-peanuts.eu hele tiden, så er denne blitt liggende i haugen litt for lenge.

Ved siden av Andersson og Gahrton møter vi bassklarinettisten Axel Croné, pianisten Milton Öhrström, bassisten Johanna Ekholm og trommeslageren Julia Schabbauer i fem komposisjoner som overraker.

Anderssons tekster er en ting, som både fremføres på engelsk og svensk, men det er først og fremst det instrumentale som gjør dette til en spennende førstereis. Spesielt kan vi like Cronés litt rå bassklarinett og Garhtsons barytonsaksofon, som ved siden av vokalen er de viktigste elementene her.
Noe av musikken ligner til forveksling på ting man har fått servert fra Django Bates tidligere, men der hvor Bates tar det ut i det sublime og jazzige, går Fartyg6 mer mot det samtidsmusikalske.

I de senere årene er det en god del skandinavske musikere som har beveget seg mot den musikkformen Fartyg6 befinner seg i. Musikken er ofte litt teatralsk, morsom og eksperimentell, og mye av den swinger på en helt særegen måte. De får også tid til å bevege seg inn i det fritt eksperimenterende, noe jeg synes de gjør på en overbevisende måte.

Selv omtaler de musikken som nordisk. Og siden musikerne kommer fra Sverige, så er den vel i hovedsak det. Men jeg føler at den er mye mer mellom-europeisk eller engelsk i sin tilnærming til musikken. De har det humoristiske, som man gjerne finner hos Bates, noen av de nederlandske musikerne eller på den franske mer frittgående scenen. I tillegg føler jeg at bandet har et relativt nært slektskap til Sofia Jernberg og Cecilia Perssons Paavo, som var et favorittband mens de regjerte jazzscenen i Sverige.

Men resultatet av denne førsteskjæringen er bra. Og det lover godt for fortsettelsen, og den endelige, første langspilleren ser vi fram til med glede.

Jan Granlie

Matilda Andersson (v), Daniel Garthson (bs), Axel Croné (bcl), Milton Öhström (p), Johanna Ekholm (b), Julia Schabbauer (dr)

Skriv et svar