Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

GOURMET

«En Garde»
FIASKO RECORDS FRCD-83

Gourmet er et av de morsomste bandene som er å oppdrive innenfor den nordiske jazzen. Tidligere har de vært benyttet som den perfekte vorspiel-musikk i heimen, og noe roligere og mer depressivt blir det heller ikke i nabolaget når man setter på deres nyeste utgivelse, «En Garde».

Bandet har eksistert en del år, mer eller mindre fast, med noen av de travleste jazzmusikerne innenfor den finske jazzen i rekkene. En av lederne for bandet, saksofonisten Mikko Innanen, hører man nesten overalt hvis man setter på en finsk plate eller er på en finsk jazzfestival (selv om han er blitt litt svakere i håndbak den senere tiden). Ved siden av han hører vi Esa Onttonen på gitar, Ilmari Pohjola på trombone, Veli Kujala på accordeon, Petri Keskitalo på tuba og Mika Kallio på trommer. Og ut av høytalerne strømmer musikk som kunne vært soundtrack til en rekke italienske spagetti-westerns kombinert med en film eller to av Aki Kaurismäki.

Vi får køntri (med k), finsk tango og galskap i en herlig blanding som jazzpolitiet helt garantert vil rive seg i det lille håret som er igjen på toppen og i skjeggstubbene over. For om dette er akseptert jazz eller ren underholdningsmusikk for de med jazz i blodet er ikke godt å si (jeg tror jeg vet hvor jazzpolitiet ville plassere bandet).

Musikken vi får servert er på mange måter en utfordring til det altfor seriøse jazzmiljøet man ofte møter i Norden. Det er kunst må vite. Og jeg vil hevde at dette er jazzmusikk på sitt beste og mest morsomme.

Vi møter musikere som utfordrer de seriøse delene av den nordiske jazzen på en fortreffelig måte. De raser avgårde med noen strålende solier (særlig fra Innanen og trombonist Pohjola), musikken er uhøytidelig og morsom, og det føles deilig å bare sette seg ned og nyte at musikere har det ustyrtelig morsomt med den musikken de lager.

Og her får vi en time med strålende musikk, som ikke kun er «tut og kjør», men musikk som er en sann fryd for ørene. Sårt, sprelsk og morsomt. Og ikke så veldig langt fra det man har fått fra de nederlandske ensemblene Willem Breuker Kollektief og Instant Composers Orchestra.

En aldeles herlig musikkopplevelse! Og spill den høyt, så naboene kan få være med på festen!

Jan Granlie

Mikko Innanen (as, sopraninos, bs, v), Esa Onttonen (g, ukulele, v), Ilmari Pohjola (tb), Veli Kujala (acc), Petri Keskitalo (tuba), Mika Kallio (dr)

[amazon_link asins=’B07CHYR5L4′ template=’salt-peanuts-amazon-link-NO’ store=’salt-peanuts-21′ marketplace=’UK’ link_id=’ec47d821-e8c6-11e8-96ad-874438757976′]

 

Skriv et svar