Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JONAS CAMBIEN TRIO

«A Zoology of the Future»
CLEAN FEED CF370CD

Pianisten Jonas Cambien kommer fra Belgia, men har vært bosatt i Oslo siden 2008, hvor han har tatt en master i improvisert musikk ved Norges Musikkhøgskole. Mens han har vært i Oslo har han ikke kun vært opptatt av studier. Han har også vært aktiv innenfor det fritt improviserende jazzmiljøet i byen, både i bandet Karokh og med sin egen trio.

Her har han med de to norske musikerne André Roligheten på sopransaksofon, tenorsaksofon og bassklarinett og trommeslageren Andreas Wildhagen, to av de mest fremadstormende, relativt unge jazzmusikerne i Oslo i dag.

De har satt hverandre stevne på Fabrikken i Oslo, og ut av denne arbeidsøkta kom «A Zoology of the Future».

Nå vet jeg ikke hvor mye av denne musikken som er improvisert, fordi mesteparten er tett og sammenvevd, slik at plata er så godt som fri for soloer. Her er det det kollektive som har vært hovedelementet, selv om Roligheten innimellom får mulighet til å slippe seg løs, som i den Dave Brubeck-lignende «Times».

Men det spiller ingen rolle. Det er deilig å av og til få musikk som høre planlagt ut, og som sitter såpass godt som det gjør her.

Jeg får også en slags følelse av Django Bates (uten galskapen) i noe av denne musikken. Kanskje mest fordi alt virker veldig planlagt og nedskrevet.

Men uansett, så er dette trioens kollektive musikk fra start til mål. Cambien er en dyktig og kreativ pianist og, ikke minst, komponist. Han har et distinkt og fint anslag og skriver musikk som passer perfekt for sine to medmusikanter.

André Roligheten er, også denne gang, en strålende saksofonist og klarinettist. Både i de komposisjonene som er tydelig nedskrevet og i de friere løpene, som for eksempel i den eksperimentelle «Helium», mens Wildhagen nok en gang beviser hvilken strålende trommeslager han er. Han har store ører, og lytter til hver minste ting som foregår rundt ham, og følger de andre hele veien. Hør for eksempel påhans spill i den lekne «Frosk».

«A Zoology of the Future» er rett og slett blitt en spennende og interessant plate, som jeg håper Norge og det nordiske jazzpublikum vet å ta seg tid til å lytte til. I tillegg er lydopptakene nærmest perfekte.

Jan Granlie

Jonas Cambien (p), André Roligheten (ss, ts, bcl), Andreas Wildhagen (dr)

Skriv et svar