Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

NATIVE ALIENS ENSEMBLE

«Native Aliens Ensemble»
TRYTONE TT559-074

Oktetten Native Aliens Ensemble holder til i Amsterdam, Nederland, og ledes av den brasilianske saksofonisten Renato Ferreira. Ved siden av ham, finner vi sopransaksofonisten Yedo Gibson, vokalisten Laura Polence, gitarist og bratsjist George Dumitriu, gitarist og bassgitarist Miguel Petruccelli, fagottist og altsaksofonist Jan Willem van der Ham, cellist Gábor Hartyáni og trommeslager og pandeiroist Onno Govaert, en uvanlig samling musiker fra forskjellige deler av verden, som har funnet hverandre i Amsterdams rikholdige musikkliv.

Ideen bak bandet er å spille folkemusikk fra Brasil mikset sammen med fri improvisasjon. Og jeg føler det er en mening i denne ideen. Det er i første rekke vokalist Laura Polence som bidrar med det rent brasilianske, sammen med noen av de andre musikerne i enkelte strekk. Men ofte glir dette over i en heftig fri improvisasjon som føyer seg godt inn i de mange flernasjonale banda man finner i Nederland nå om dagen.
Dette er unge musikere som ikke har noen sperrer for å strekke musikken ut i nye og uante sammenhenger, og ofte synes jeg det fungerer svært godt på denne platen.

Innspillingen er gjort i Teatro Munganga i Amsterdam i 2016, og det er Boi Akih-gitaristen Niels Brouwer som har stått for innspilling, miksing og mastring, nor som bør nevnes, for lyden er upåklagelig og det er en fornuftig sammenheng i den musikken vi får høre.

Alle musikerne bidrar på en fremragende måte, og med instrumentering med fagott, bratsj og cello sammen med mer konvensjonelle jazzinstrumenter, gir et litt uvant og spennende lydbilde. Men vi merker oss spesielt vokalist Laura Polence, som fremfører den brasilianske folkemusikken på en overbevisende måte, samtidig som hun er en utmerket improvisatør, trommeslager Onno Govaert med heftige og lydhøre bidrag og saksofonistene Renato Ferreira og Yedo Gibson, som trekker lasset og styrer «butikken» på fremragende vis.

«Native Aliens Ensemble» er blitt en spesiell plate, og jeg føler den bringer den frittgående, nederlandske jazzen noen skritt videre i riktig retning. Spennende!

Jan Granlie

Renato Ferreira (ts, bs), Yedo Gibson (ss), Laura Polence (v), George Dumitriu (g, viola), Miguel Petruccelli (g, bass-g), Jan Willem van der Ham (bassoon, as), Gábor Hartyáni (c), Onno Govaert (dr, pandeiro)

Skriv et svar