Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

NOCZ & IVA BITTOVÁ

«Nocz & Iva Bittovà»
HEVHETIA

I sommer var et av høydepunktene under Moldejazz, vokalisten Iva Bittevá. Hun kommer fra Tsjekkia, og var en av festivalsjef Anders Erikssons første valg for programmet under årets festival. Hun er født i 1958 i Bruntál i den nordre delen av Moravia i datidens Tsjekkoslovakia. Hun er en av de viktigste og sterkeste stemmene fra det landet, og at hun plutselig skulle dukke opp på Moldejazz, var på mange måter helt på sin plass. Slike overraskelser har festivalen alltid vært veldig bra på.

Nå møter vi henne sammen med bandet NOCZ, hvor den norske trompeteren Didrik Ingvaldsen er en viktig bestandel.

Nå vet vi at Ingvaldsen har vært i landet noen ganger, men at han skulle utgi plate med selveste Bittevá, var en stor overraskelse.

14 låter, alle komponert av Ingvaldsen, med unntak av andresporet «Arabica» og «Spolu» av saksofonisten Radim Hanousek og «After» som hele bandet står ansvarlig for.

Hvis man kan tenke seg musikk laget av en som har oppholdt seg i mange år i Norges frijazzhovedstad, Stavanger, kombinert med et strålende og kreativt band, toppet med Bittevás fantastiske vokal, så kan du muligens forstå hvor dette ligger. Alle de fire bandmusikerne har full kontroll over Ingvaldsens musikk, og leverer musikk vi nesten ikke visste eksisterte i den delen av Europa. Saksofonisten Radim Hanousek leverer den ene strålende soloen etter den andre. Bassisten Marian Friedl høres ut som en blanding av Charlie Hadens spesielle spillemåte og Ingebrigt Håker Flatens energi, og trommeslageren Václav Pálka har den fulle oversikten over musikken og «kjøkkenredskapene».

Didrik Ingvaldsen har skrevet fine komposisjoner hvor alle musikerne får rom og plass til å strekke ut. Og selv spiller han aldeles strålende trompet gjennom alle spora. Og over det hele rager Bittevás originale og flotte vokal.

Hele veien har du en ensemblelyd som er vestlig orientert, men der hvor Bittová kommer inn, låter det østlig og balkansk. Og denne miksen blir ytterst sjarmerende å lytte til.

Det er sjelden det dukker opp slike overraskelser i platebunken, men det er vidunderlig de gangene det skjer!

Didrik Ingvaldsen har vært akiv i det norske jazzlandskapet lenge, men han har arkjennelsen han har fortjent. Kanskje vil det snu med denne innspillingen? Og dette konseptet burde være en soleklar booking på Maijazz i hjembyen og alle de andre festivalene i Norden det neste året. La 2015 bli NOCZ & Iva Bittevás år!

Jan Granlie

Iva Bittevá (v), Didrik Ingvaldsen (tp), Radim Hanousek (ss, bs), Marian Friedl (b), Váslav Pálka (dr, perc)

One Response to “NOCZ & IVA BITTOVÁ”