Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

PETER DANSTRUP

«Sacrified»
ILK 260CD

Den danske bassisten Peter Danstrup har opp gjennom årene spilt i en rekke danske jazzband, som for eksempel John Tchicai & Strange Bros, Cox Orange, Jan Kaspersen trio og Mikkel Nordsø Band. Dessuten har han utgitt flere album i eget navn, og innspillingen «Untrue Beautiful Things» som kom i 2012 ble kåret til årets jazzutgivelse under Danish Music Award. Samme år mottok han også pris som årets jazzkonponist ved samme prisserimoni. Han har vært rektor ved Rytmisk Musikkonservatorium fra 1997-2005, og i 2013 debuterte han med trioen Klökkenblönst.

«Sacrified» er et større «verk», hvor han jobber med vokal og i en religiøs struktur. Musikken holder seg innenfor jazzkonseptet, men med original besetning, og en svært religiøs tilnærmingsmåte, er dette et konsept som mer enn gjerne kan høres i kirkelige omgivelser.

Bandet han har satt sammen til dette prosjektet, består av vokalisten Nina Baun, fløytisten Mariane Bitran, cellisten Soma Allpass, pianisten Makiko Hirabayashi, fransk hornspilleren Lise Munch, tubaisten Rasmus Kjærgård Lund og trommeslageren og perkusjonisten Bjørn Heebøll i tillegg til Danstrup selv som trakterer den akustiske bassgitaren.

Musikken er vel skrevet, og holder seg tett på temaet, som er litt tung, seriøs kirkemusikk, men med klare referanser til jazzen. Danstrup har skrevet en «messe» for jazzmusikere, som man må ha god til for å sette seg ned og lytte til. For her er det ikke nok med en smakebit eller to. Her må man sette seg ned og lytte til hele «verket».

Jeg synes Danstrup skal ha ros for å ha gått på en såpass stor oppgave det er å skrive et verk for åtte musikere, pluss tekst (som på alle måter fungerer).

Medmusikantene fungerer perfekt inn i helheten, og jeg har en mistanke om at all musikken her er nøye nedskrevet på noter. Spesielt vil jeg framheve vokalisten Nina Baun, som fremfører Danstrups tekster på en fin måte, pianisten Makiko Hairbayashi, for strålende pianospill og fløytisten Mariane Bitran. I tillegg bør det bæres fram mange roser til komponisten, arrangøren, tekstforfatteren og produsenten Peter Danstrup. For her ligger det vanvittig mye arbeid bak. Perfekt for enhver festival som føler de må ha en kirkekonsert.

Jan Granlie

Nina Baun (v), Mariane Bitran (fl), Soma Allpass (c), Makiko Hirabayashi (p), Lise Munch (frh), Rasmus Kjærgård Lund (tuba), Peter Danstrup (akk.bg), Bjørn Heebøll (dr, perc)

Skriv et svar