Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Dansk musik invaderer Kina

Dette efterår strømmer musikere fra den danske undergrund til Kina, der dyrker den danske lyd mere end nogensinde før.

Kinas interesse for dansk musik er steget kraftigt de seneste år, men i løbet af de sidste par måneder er efterspørgslen boomet. Faktisk har Kina aldrig efterspurgt dansk musik i så høj grad, som de gør nu, fortæller Martin Røen, projektleder for Danish Music in China (DMC):»I Kina er interessen for at gå til koncert vokset markant i de store byer. Velstanden og uddannelsesniveauet stiger i landet, og det kan tydeligt mærkes ude på spillestederne», siger han.

Danmark øverst på kinesiske hitlister
Mange store danske navne har allerede et bredt kinesisk publikum – blandt andet Christopher, Trentemøller, Blue Foundation og Mew. Christopher har endda ligget øverst på flere kinesiske hitlister.Men nu er turen også kommet til nicherne. I løbet af efteråret har DMC gennem sit brede netværk hjulpet en lang række danske navne med at afvikle deres turneer til Kina og Asien, heriblandt sangerinden Sinne Eeg, crooneren Mads Mathias, world-jazzerne fra Kalaha og elektroduoen M.E.T.A.Særligt er den elektroniske musik, crossover og jazzen begyndt at vække stor interesse i Kina. Det har blandt andet indiemusikeren Jenny Rossander med kunstnernavnet Lydmor oplevet, mens hun turnerede og senere bosatte sig i Shanghai.»Det er klart en force at være nordisk i Shanghai. Det gør dig mere interessant. Samtidig er indiemusik generelt en mangelvare i Kina. Der er ikke mange, der spiller alternativ musik – de kinesiske musikere går oftest mere mainstream. Så kan man lave noget, der har lidt edge, så får man hurtigt en dedikeret skare af følgere derovre», siger hun.Det er dog ikke alene Kinas store interesse for musikken, der har trukket flere danske musikere til Asien, fortæller Martin Røen.

Det hænger også sammen med de danske repræsentationers (Det Danske Kulturinstitut og Den Danske Ambassade i Beijing, Det Danske Generalkonsulat i Shanghai) fokus på musikområdet, og fordi danske artister og musikorganisationer i højere grad er blevet nysgerrige på, hvad det kræver at begå sig i Asien

En hjælp til musikere
Det er dog ikke let for et band at stable en turné på benene uden at have et kendskab til det kinesiske marked, at have et bredt netværk eller en forståelse for deres sociale medier. Det er her, DMC har kunnet hjælpe musikerne med deres brede erfaring inden for området, som de blandt andet gjorde for afrobeatbandet The KutiMangoes.»DMC har været uvurderlig i forhold til vores turné i Kina. Gennem DMC’s kontakter har vi kunnet tale direkte ind i eksisterende netværk, hvilket har hjulpet os hele vejen igennem. De satte os blandt andet op med en kinesisk journalist fra et større jazzmedie, som viste stor interesse for os. Det åbnede nogle døre, og kombineret med festivaljobs, vi allerede havde planlagt, kunne vi fylde resten af turnéplanen op med en række jobs på klubber i de større byer», siger bandmedlemmet Gustav Rasmussen.

Erfaringerne deles
Efter ti års arbejde med danske musikeres virksomhed i Kina har DMC fået en masse viden og erfaring undervejs. Det har givet DMC anledning til, i samarbejde med JazzDanmark og Dansk Rock Samråd (ROSA), at lave en hvidbog, der er en præsentation af den viden, som DMC har samlet gennem årene. Den skal kunne hjælpe musikere, beslutningstagere og organisationer, der planlægger at kigge mod øst.»Med hvidbogen håber vi at gøre det en smule lettere for musikere og organisationer at rejse til Asien. Vi har selv arbejdet hårdt gennem årene for at samle de erfaringer, vi har, så vi er bare glade for at formidle det videre til andre, der kan få glæde af det», siger Martin Røen.Martin Røens håb er, at DMC i samarbejde med JazzDanmark og ROSA kan sikre en fortsat stigning på efterspørgslen af dansk musik i Kina mange år fremover.

Hvem er DMC?
Danish Music in China er et projekt, hvis hovedformål er at støtte op om danske musikfremstød i Kina. Det gør de blandt andet gennem tourstøtte og rådgivning til bands og artister.

Danske artister & bands i Kina, efteråret 2017:
Benjamin & Anders Koppel
FRUM
Ida Duelund/OLE
Kalaha
Mads Mathias
Martin Fabricius
Mathias Heise Quadrillion
M.E.T.A.
Michael Learns to Rock
Nicolai Kornerup
Oh Land
Signe Bisgaard
Sille Grønberg & Palle Windfeldt
Sinne Eeg

(jazzdanmark.dk)

Skriv et svar