Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Essays

BRA-studion – en svensk jazzhistorie

BRA-studion på Lilla Nygatan 14, i Gamla Stan i Stockholm, holdt til i et eldre hus i kvartalet Midas i Gamla Stan, på hjørnet av Lilla Nygatan og Schönfeldts gränd. På eiendommen Midas 6, eller Lilla Nygatan 14, sto «… ursprungligen en byggnad från 1600-talets slut som revs i mitten av 1970-talet och ersattes av ett kontorshus i fyra våningar med fasader i pastischarkitektur som verkar vara äldre än de i själva verket är» (sv.wikipedia, Kvarteret Midas). Her drev to brødre øvingslokale og innspillingsstudio i 33 år.

I dette studioet skal etter sigende Georg Riedel ha gjort sine aller første innspillinger. I 1949, som 15 åring, og i 1951 med den ett år yngre Lars Bagge. I 1951 spilte de inn «Out of Nowhere» og «The Best Things in Life are Free», med det som er notert som Lars Bagges sextett. Øvrige medlemmer er ukjent. Denne artikkelen ble til som følge av spørsmål jeg reiste for meg selv i forbindelse med Georg Riedels bortgang, 25. februar 2024, og arbeidet med det som ble våre minneord i den anledning. Her gjorde også Bengt ‘Frippe’ Nordström, Lasse Werner, Lars Gullin og Arne ‘Dompan’ Domnérus innspillinger, her øvde Carl-Göran Fagerstedt, Torbjörn Hultcrantz, Sune Spångberg og Bernt Rosengren. Et sted å være. Et sted å øve. Et sted å lære.

BRA Studio, eller BRA-studion, også kjent som B.R.A. Studio, var et selskap med studio på Lilla Nygatan i Gamla Stan, «där många jazzmusiker i den yngre generationen träffades i början av 1960-talet och ibland spelade tillsammans med ‘Frippe’», eller Bengt Nordström (OJ/Jazz, https://orkesterjournalen.com/biografi/nordstroem-bengt-frippe-saxofonist-med-mera/).Studioet ble drevet av brødrene Leo og Georg Aftén-Afanasjew, som etablerte det i 1938. Her var det studiofaciliteter, og mulighet for å få laget en acetat-kopi (på svensk lackskivor) av din innspilling. Disse utgivelsene i små opplag — ett eksemplar — ble merket med label på hver side merket B.R.A.-Record, med plass for håndskrevet informasjon, i deres selvlagede design.

Brødrene Leo (1913-2002) og Georg Afanasjew (1908-1959) vokste opp i Helsingfors. De kom til Stockholm i 1930 med erfaring som skilt- og plakatdesignere etter å ha gjort slikt arbeid for varemagasintet Stockmanns i Helsingfors. Deres far, Waldemar Afanasjew var direktør ved Stockmanns. Til Stockholm kom de for å arbeide med skilt- og dekorasjonsutforming til Verdensutstillingen i Stockholm i 1930. De ble ansatt i bedriften AB Snabb-Skylt.

I Sverige endret Leo etternavnet til Aftén, mens Georg beholdt familienavnet. Brødrene begynte tidlig på 1930-tallet å spille jazz for å sikre seg nok inntekter. Storebror Georg, som spilte fiolin og saksofon, startet jazzbandet Ramblers, der også Leo fikk være med på kontrabass. I 1933-34 sikret brødrene seg et øvingslokale i Högbergsgatan på Södermalm. Her begynte de tidlig å låne ut lokaler til andre musikere. Etter kort tid flyttet de til et større øvingslokale på Hornstull, vest på Södermalm, dit flere musikere etter hvert søkte for å få tilgang til øvingsrom. I 1938 ble huset i Högalidsgatan 33 revet, og brødrene flyttet virksomheten til Lilla Nygatan 14 i Gamla Stan. Her kunne de tilby de tre øvingsrom, med utleie mellom kl. 18.30 og 23.30, i to bolker på to og en halv time.

I 1940 var virksomheten så omfattende at de etablerte BRA Studio som en bedrift for å drive lokalene. Navnet var skapt fra forbokstavene i Bröderna Aftén-Afanasjew. I utformingen av profileringsmateriell og platelabler, ble bokstavene b-r-a i teksten ‘Bröderna Aftén’ ringet inn for å understreke forkortingen, ⒷⓇÖDERNA ⒶFTÉN.Den implisitte betydningen av ‘BRA’, som et kvalitetstegn, var åpenbar.

BRA-studion leide ut lokaler, men brødrene gikk også til innkjøp av instrumenter for utleie, og de drev musikkundervisning. De reklamerte med «Övningsrum för musik, sång, scen, dans, m.m.» De startet også tidlig innspillingsstudio, og fikk laget gravérverk for direkte gravering på skiver av acetat eller aluminium. De laget plater i flere formater, som 8″, 10″ og 12″ 78-plater, seinere også som 7″ og 9″ 45-plater, såvel som andre format, og hastigheter. Dette tilbudet var som lokalene ellers, primært rettet til musikere.

Ett av två gravérverken som graverade
lackskivor i studion på Gröna Lund. Tekniska museets samlingar.

I et intervju med Christer Boustedt og Jan Bruér, gjengitt i heftet til Svensk Jazzhistoria No 9, beskrev Bernt Rosengren viktigheten av disse øvingsfasilitetene i Gamla Stan. Om Rosengrens første virkelige jazzengasjement, deltakelsen i bandet Jazz Club ’57 ledet av Claes-Göran Fagerstedt, sa Rosengren der,

«… Bekantskapen med Fager var betydelsefull för mig. Han var ungefär tio år äldre än jag och han blev litegrann som en fadersfigur för oss. …. På den tiden [i 1957-58] fanns en studio i Gamla Stan, BRA. Där repeterade vi och jammade och kunde också spela in lackskivor. Alla unga musiker var där på den tiden, det var en samlingsplats och ett fantastiskt jamställe. Det var som en skola faktiskt. Synd att det försvann, det behövs såna ställen.»

På 1940-, 50- og 60-tallet var det vanlig med tilbud til allmennheten på tivolier om å få laget slike opptak på en direktegravert plate av seg selv. I tillegg ble slike gjør-det-selv-tilbud organisert av butikker og andre, gjerne de som drev med musikk. Man gikk inn i et lite studio, og kom kort tid etter, ut med en acetat-plate med opptak av seg selv, som man kunne spille hjemme for venner og familie. På somrene drev Leo Aftén også et slikt studio i sommertivoliet i parken Gröna Lund. Han overtok studioet Din egen Röst i 1956, i 1959 skiftet han navnet på dette studioet på Gröna Lund til Hör på Mej, eller H.P.M. Mens storebror Georg tok hand om studioet i Gamla Stan, og tilbudet til musikere, ledet Leo studioet på Gröna Lund, som et tilbud til privatpersoner og andre gjester på tivoliområdet.

Etter at storebror Georg døde i 1959, overtok Leo Aftén virksomheten på begge adressene. På et seinere, ukjent tidspunkt, etter 1960, endret han navnet på selskapet og etter hvert på begge virksomhetene, til Hör på Mej, eller Aftén & Co. – H.P.M., f.d. [före detta] B.R.A. Record.

Siste sommeren med virksomhet på Gröna Lund var i 1969, og i 1972 la Leo Aftén ned også virksomheten i Gamla Stan, da bygget de nå hadde vært lokalisert i, i over 33 år, skulle rives. Virksomheten med produksjon av acetater av opptak, var nå blitt utkonkurrert av lydbåndopptak med ‘magnetofonene’, som var blitt allment tilgjengelig til en rimelig pris for alle i løpet av de foregående ti-femten årene.

Studiolokalene ble også leiet ut til ordinære plateinnspillinger. Bengt «Frippe» Nordström leide seg flere ganger tidlig på 1960-tallet inn på repetitionshotellet, sammen med mange andre unge svenske jazzmusikere. Etter at ABF-huset på Sveavägen sto ferdig tidlig på 1960-tallet, flyttet en del av møte-, kurs- og treffvirksomheten blant unge musikere dit. Det var i ABF-huset George Russell hadde sine kurs i The Lydian Chromatic Concept, og der han øvde med EMANON-bandet. Da jazzklubben Gyllene Cirkeln seinere startet opp i ABF-huset, ble dette det sentrale møtested. BRA Studio mistet dermed etter hvert sin posisjon som møtested og skole for unge jazzmusikere.

Tekst: Johan Hauknes

Kilder:

https://digitalamodeller.cdn.triggerfish.cloud/daedalus/kapitel/Hor%20pa%20mig.%20Om%20en%20skivstudio%20i%20museets%20samlingar.%20Peter%20Du%20Rietz.pdf

https://www.digjazz.se/SvenskJazzhistoria.BerntRosengren.html

https://sverigesradio.se/avsnitt/1499442

https://www.discogs.com/label/969627