Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DIVERSE ARTISTER

«Jazz In Polish Cinema – Out of the Underground 1958-1967»
JAZZONFILM RECORDS JOF002

I mange år har polsk filmmusikk nærmest blitt synonymt med polsk jazzmusikk. Selv om begrepet «polsk jazz» ofte, og helt misvisende, er blitt brukt som benevnelsen på jazzmusikk man ikke forstår noe av.

På denne samlingen, som er satt sammen av den britiske jazzjournalisten Selwyn Harris (Jazzwise), med hjelp av den polske jazzjournalisten Monika Okrój (Jazzforum), har man remastret orginalmusikken til en rekke filmer, hvor komponisten Krzysztof Komeda og Andrzej Trzaskowski har stått for musikken. Den mest kjente, Krzysztof Komeda, ble født 27. april 1931 og døde 23. april 1969. Han har vært en av Polens mest kjente jazzpianister og filmkomponister, og var spesielt involvert i flere av Roman Polanskis filmer. Komeda, som var lege og utdannet som spesialist i øre-, nese- og halssykdommer, debuterte som jazzmusiker i 1956 på en liten jazzfestival i Sopot i den nordre delen av Polen. Han spilte inn den første plate i 1960 sammen med Adam Skorupka og Andrzej Zielinski. Han komponerte bl.a. musikken til filmene «Rosemary’s Baby» og «The Fearless Vampire Killers» begge av Roman Polanski. Det var også for en film av Polanski, kortfilmen «Dwaj ludzie z szafa» («To menn og et garderobeskap») fra 1958, som gjorde han kjent som filmkomponist, selv om han i flere år hadde markert seg som jazzmusiker. Han skrev også musikken til kortfilmen «Lampa» av Polanski, før han debuterte på langfilm med «Nóz w wodzie» («Kniven i vannet») i 1962. Til denne filmen satt han sammen et typisk jazzband, med saksofon, piano, bass og trommer. Komeda gjorde også filmmusikken til den danske regisøren Henning Carlsens film «Sult», etter Knut Hamsuns roman.

Andrzej Trzaskowski ble født den 23. mars 1933 og døde 16. september 1998. Han kom opprinnelig fra Krakow, og begynte å spille piano tidlig, og da han var 18 år, dannet han bandet Melomani, et av Polens første swing og bebop-band.

Opp gjennom årene gjorde han noen få plater på selskapet Muza, bl.a. innspillingen «Seant» i 1966 med trompeteren Ted Curson.

Denne fire CD-boksen starter med filmen «Innocent Sorcerers» («Niewinni czardodzieje»), en film av Andrzej Waijda frå 1960, hvor vi hører Komeda i samspill med bl.a. Tomasz Stanko på trompet, Romas Dylag på bass, Slawa Przybylska på vokal og svenske Rune Carlsson på trommer. Opptaket er fra 1959, og har god lydkvalitet. Og om alt ikke kan regnes som heftig jazz, er det svært interessant å følge. Dette er øst-europeisk bebop og swingmusikk av høy klasse, og noe av det beste man fikk i Europa på den tiden, uten å måtte importere amerikanere.

Derfra går man over til pianisten Andrzej Trzaskowski og filmen «Night Train» («Pociag») fra 1959 av regisøren Jerzy Kawelerowicz. Her er musikken er bygget over et tema av den amerikanske klarinettisten Archie Shaw. Her får vi fin filmatisk vokal av Wanda Warska. Roman Dylag spiller fremdeles bass, og vi får mer enn godkjent vibrafonspill fra Jôsef Gawrych.

CD2 åpner med musikken fra filmen «Knife In The Water» («Nóz Wodzie»), en Roman Polanski-film fra 1962 med musikk av Komeda. Det åpner med «Ballad for Bernt» med Komeda på piano, Dylag på bass, Leszek Dudziak på trommer, og den svenske saksofonisten Bernt Rosengren på solid og lett gjenkjennelig tenorsaksofon. Dette er en nydelig ballade, hvor Rosengren virkelig blomstrer. Vi får denne sammensetningen i 11 låter, som viser Komeda som en strålende komponist, og med et lag av musikere som fungerer bra sammen. Og Rosengren spiller strålende hele veien, kanskje spesielt i de partiene hvor han slipper å tenke på filmen, og bare kan improvisere som han selv vil. Rent musikalsk synes jeg at det er disse sekvensene som er best i boksen, selv om noen låter bare vises i svært korte utgaver (for å tilpasses filmen).

Samme år gjorde Komeda også musikken til filmen «Opening Tomorrow» («Jutro Premiera») av Janusz Morgenstern. Her spiller han kun med polske musikere, bl.a. trompeteren Wieslaw Eyssymont og saksofonisten Jan ‘Plaszyn’ Wrôblewski, og det meste blir ren filmmusikk, men som kulturhistorisk dokument er det interessant.

CD2 avsluttes med Komedas musikk til filmen «The Penguin» («Pingwin») av Jerzy Stefan Stawinski fra 1964. Her møter vi Komedas kvintett med trompeter Tomasz Stanko, Michael Urbaniak på tenorsaksofon (!), vokalisten Wanda Warska, Roman Dylag på bass og Leszek Dudziak på trommer. På to spor er Krystyna Mrozinska aka Marylin Nabialek med som vokalist.

Og her er det jazz/jazz fra 1962 for alle penga. En strålende kvintett hvor Stanko markerer seg sterkt med fine soloer.

Den tredje CDen åpner med mer Komeda. Denne gangen fra Edward Etlers film «The Accident» («Kraksa») fra 1963.Vi får seks spor hvor vi får et fint møte med altsaksofonisten Zbigniew Namyslowski, tenorsaksofonisten Jan ‘Plaszyn’ Wrôblewski, Komeda på piano og (sannsynligvis) Roman Dylag på bass. Flott bebop med mye blues i anslaget til Namyslowski.

Deretter er vi tilbake i 1959, og musikken til filmen «Jazz Camping» av Boguslaw Rybczynski. Musikken er laget av Andrzej Trzaskowski, men også han laget fin jazzmusikk til de filmene han laget musikken til. Her møter vi bandet The Wreckers, med Trzaskowski på piano, Alojzy Musial på trompet, Namyslowski på altsaksofon, Wojciech Karolak på tenorsaksofon, Dylag igjen på bass og Andrzej Dabrowski på trommer. Komeda og Trzaskowski har nok påvirket hverandre en del i denne perioden, for komposisjonene ligger ikke så langt fra hverandre stilmessig. Kanskje er Trzaskowski mer moderne i uttrykket enn Komeda, men Komeda kom sterkt tilbake senere. Men det kan like mye ha å gjøre med hvilke musikere man benyttet, og med Namyslowski i bandet, så blir det moderne! Han var en ytterst underkjent altsaksofonist som senere skulle gjøre flere strålende innspillinger i eget navn.

Så er vi over til Komeda igjen, og kortfilmen «Two Men And a Wardrobe» («Dwaj ludzie z szafa») regisert av Roman Polanski i 1958. Her får vi høre Komedas sekstett med Stanislaw Pludra på altsaksofon, Jan ‘Plaszyn’ Wrôblewski på klarinett og bassklarinett, Jerzy Milian på vibrafon, Josef Stolarz på bass og Jan Zylber på trommer. To fine spor, med «Lullaby» som en nydelig ballade som første, og «Two Menfra filmen, nesten som en collage, og låtene blir ofte kun korte utdrag, men det er også interessant i den store sammenhengen. Musikken swinger fint hele veien, og spesielt liker jeg Wrôblewskis klarinettspill.

Den fjerde og siste CDen starter med Trzaskowskis musikk til Jerzy Skolimowskis film «Walkover» fra 1965. Her spiller Trzaskowski piano, Tomasz Stanko trompet, Janusz Muniak sopransaksofon, Jacek Ostaszewski bass, Adam Jedrzejowski trommer, pluss at man har med cowbells og timbales. To fine låter som viser at disse musikerne, på tross av tilstanden i landet, hadde tilgang til amerikansk musikk og plater fra bl.a. Blue Note. For denne musikken kunne vært plukket rett ut av Blue Note-katalogen.

Et hele avsluttes med Komedas musikk til Jerzy Skolimowskis film «Lé Depart» fra 1967. Her møter vi et større internasjonalt orkester, og musikken er innspilt i Paris i 1966. I bandet finner vi ved siden av Komeda på piano, Don Cherry på trompet, René Urtreger på piano, Gato Barbieri på tenorsaksofon, Jaques Pelzer på altsaksofon og fløyte, Eddy Louiss på orgel, Philip Catherine på gitar, Jean Francois Jenny-Clarke på bass, Jaques Thollot på trommer, Luiz Funtez på trombone, strykere og Christine Legrand på vokal.

Her får vi et sjeldent streit opptak med Don Cherry, spesielt i femtesporet «Le Départ» i en kort instrumental. Men hele veien er det flott og sjelden musikk vi får servert.

Alle fire CDene er fint remastret og lyden er gjennomgående bra. I tillegg til musikken følger det også med et fyldig coverhefte hvor vi får vite så godt som alt om musikken og filmene musikken er hentet fra.

En stor takk rettes hermed til Selwyn Harris og Monika Okrój, som har satt seg ned med dette stoffet, jobbet med det og fått det ut i en informativ boks som er overfylt av flott musikk fra slutten av 50-tallet og begynnelsen av 60-tallet.

Jan Granlie

Skriv et svar