På skive

KIM MYHR

«You | Me»
HUBRO CD2593

Den norske gitarristen Kim Myhrs skivor har tidigare recenserats på Salt-Peanuts.

Den nya skivan «You | Me» avviker inte särskilt från hans tidigare.

Här spelar han tolvsträngad gitarr, körd genom diverse ljudomvandlare och elektronika.

Ljuden på den här skivan «You | Me» är påfallande associationsrika. Jag noterar ord som «spänningar», «tidlöshet», «drömskt». Musiken kan övergå från konfliktfylld till trösterik dur-harmoni i repetitiva fraser där mycket små skillnader i klangerna infinner sig oavbrutet. Inte en sekund är den andra lik, även om det kan verka så vid ytlig lyssning. Myhr bygger up en stämning som sakta förändrar sig och likväl låter likadant.

Myhr som närmar sig fyrtio år, har komponerat för Trondheim Jazz Orchestra och jobbar ofta med italienske koreografen Francesco Scavetta. Det märks tydligt att kroppslig rörelse är inbakad i musiken. Jag kommer att tänka på danska gruppen Savage Rose som 1972 spelade in musiken till dansföreställningen med «Dödens Triumf», koreograferad av Flemming Flindt. Likheterna med «Dödens Triumf» är påfallande i mitten av #2, där harmonislingorna griper in i varandra med sex olika ackord i rundgång.

En metafor för musiken kan vara den här: En tom duk på ett staffli, där målningen sakta framträder, fullbordas och därefter lika sakta försvinner bort i intigheten.

Lars Grip

Kim Myhr (g, elec)