Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LABTRIO

«Nature City»
OUT NOTE RECORDS OTN 624

LabTrio er et av de nye spennende, unge jazzbanda fra Belgia. De startet å spille sammen i 2007, og har siden da mottatt flere priser for sin musikk. I 2014 deltok de, som Belgias representanter under 12 Points-festivalen, som det året var en integrert del av Umeå Jazz Festival, noe som åpnet opp for dem i andre europeiske land. De har hatt et prosjekt med cellisten Christopher Hoffmann og saksofonisten Michaël Attias, og i 2015 var de en del av det britiske «Match & Fuse»-programmet, hvor de delte scene med britiske Dinosaur. De har også samarbeidet med den norske saksofonisten Harald Lassen (Pixel) på en turné i Norge.

Men på «Nature City» møter vi dem alene som trio. Det starter med trommeslageren Lander Gyselincks «Elevator», som er en medium tempo-låt, som ligger midt i det europeiske, unge jazzlandskapet, før de like godt kaster seg over Johan Sebastian Bach’s «Variation 15» fra «Goldberg-variasjonene». Og ikke visste jeg at Bach ville fungere så godt for en jazztrio. Vanligvis, for det er mange som har gjort det før dem, lager musikk ut av Bach’s komposisjoner blir fremføringene litt «kunstige» i uttrykket, men her fungerer det perfekt. Hele veien «leker» de seg rundt temaet, og det hele oser av Bach, men smaker LabTrio.

Så følger den kollektive «Lumen», en ballade som følger fint i sporene etter Bach, før pianisten Bram de Loozes «Ihor» følger. En svært nedpå-låt, hvor vi spesielt legger merke til bass-spillet til Anneleen Boehme og det litt utforskende pianospillet til de Looze.

«Fugue» er nok en Bach-komposisjon, denne gangen er den hentet fra «Prelude and Fugue in B Minor» fra «Well-Tempered Clavier – Book II». Her får vi mer vakkert bass- og pianospill, og det er tydelig at dette er musikere som har Bach «inne». Etter å ha fabulert en del rundt låten, ender det opp med en relativt heftig versjon av Bach, og jeg er overbevist om at han jubler der oppe fra (eller hvor han nå er), når han hører denne versjonen.

Gyselincks «Inside Now» og «Mental Floss» følger, og vi befinner oss i et litt annet landskap. Her er komposisjonene mer abstrakte og eksperimenterende, og trommene tar litt hevn etter å ha måtte spille annenfiolin i Bach sine stykker. Særlig befinner «Mental Floss» seg i det moderne, nordiske uttrykket, som vi har fått fra en rekke, særlig norske og svenske band i de senere årene.

Så avslutter de med de to kollektive låtene «Happy Famous Artsists» og «Amnesiac», som begge er nydelige, «nedpå»-låter, hvor det er god plass til alle musikerne.

I det hele er dette blitt en tilbakelent og fin plate fra tre, unge, lovende, belgiske musikere. Riktignok ligger de svært tett opp til en del andre slike trioer vi har hørt de senere årene, og inspirasjonene fra nord, kan innimellom høres litt for tydelig. Men det er aldri feil å ha idealer og inspirasjonskilder. Tenk bare på hvor mange saksofonister som er inspirert av John Coltrane… Og når de gjør sine Bach-versjoner slik de gjør, så er i alle fall denne anmelder fornøyd!

Jeg liker denne innspillingen, og for dere som befinner dere i København, så spiller de på Koncertkirken på Nørrebro (Blågaard) i kveld klokken 20:00. Be there!

Jan Granlie

Lander Gyselinck (dr), Bram de Looze (p, Fender Rhodes), Anneleen Boehme (b)

Skriv et svar