Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

MIHA GANTAR

«Amsterdam»
CLEAN FEED, CF655

Den slovenske pianisten Miha Gantar er en driftig herre.I 2022 kom hans plateboks Introducing Miha Gantar, som i likhet med hans nye utgivelse, var en boks med fem CDer, med alt fra solo til samarbeid med et større ensemble.

Nå er han tilbake med nok en boks med fem CDer. Og han starter på trio med låten «Reaching For The Infinite», som også er navnet på platen, og dekker hele den føørste platen. Her hører vi han i et relativt moderne landskap sammen med bassisten Nick Dunston og trommeslageren Tristan Renfrow. Den lange låten kunne, nesten, vært gjort av Keith Jarrett Trio, men på grunn av personligheten i spillet til Gantar, blir det relativt personlig og fint. Fint er også både bass-spillet, som jeg gjerne ville hatt litt lenger fram i lydbildet, og det pågående trommespillet. En spennende start på dagens marathon.

Deretter møter vi han i en kvintett på platen Passage, også med kun en komposison, «Dream Sequence No. 7: Passage», som han gjør sammen med fiolinistene Runa Kimura og Teresa Martinez Diago, bratsjisten Lorenzo Titolo Duchini og cellisten Diana Sanz Pascual. Her møter vi en helt annen side av Gantars musikk. Dette er moderne samtidsmusikk fremført sammen med en utmerket strykekvartett, som underbygger hans improvisasjoner/komposisjoner på en utmerket måte. Det er Gantar som fører an gjennom den drøyt 40 minutter lange komposisjonen, og selv om alt er komponert er det allikevel relativt fritt, og selv om dette ikke er den musikken jeg hører mest på, lar jeg meg fascinere og blir sittende nærmest i transe mens de fem musikerne gjør denne sekvensen.

Tredje plate ut er også noe helt annet. Denne er kalt Common Orbits, og er en duoplate med altsaksofonisten og klarinettisten Michael More, som vi kjenner fra Clusone Trio og Instant Composers Orchestra, samt en rekke frittgående prosjekter, og senest med bassisten John Pope og trommeslageren Johnny Hunter og platen Something Happened, som var en av mine favoritter fra fjoråret. Her får vi hele 14 låter i løpet av nesten 70 minutter.

Og her er musikken helt annerledes igjen. Dette er fritt improvisert spill gjort unna på to dager i Power Sound Studio iAmsterdam i oktober 2022, hvor for øvrig alle de fem CDene er innspilt. Jeg har i mange år, helt siden jeg hørte Clusone Trio (med Ernst Reijseger og Han Bennink) på Moldejazz på den intime Forum-scenen for en del år siden, hatt stor sans for Moore, og her synes jeg han viser seg fra sin beste side sammen med en ytterst kreativ pianist. De 14 «strekkene» varierer fint i stemning og temperatur, og man blir sittende ytterst på stolen gjennom hele timen og følge intenst med i «samtalene». Spennende!

Så er vi over på Inner Discourse, en duoplate hvor Gantar møter pianisten Ratnag Ahim. En lang improvisasjon kalt «Inner Discourse». Opp gjennom historien har det fra tid til annet dukket opp konserter og plater hvor man utfordrer to pianister til «rævkrok» rundt pianoene. Komposisjonen er gjort av Gantar, og det eneste jeg tar meg i å savne, er å få vite hvem som er hvem av de to pianistene. I hvilken kanal hører vi hvem? Men det er ikke så farlig. Dette er (nesten) klassisk musikk fremført av to dyktige pianister som kommuniserer og «samtaler» på en fin måte.

Så avsluttes marathon-øvelsen med Gantar solo på platen og låten «Stasis Temporis». En låt som klokkes inn på i underkant av 40 minutter. Dette er blitt en meditativ reise, hvor det nesten høres ut som Gantar er litt lei seg for at dette er den siste platen. Han bygger musikken fint opp, og han bruker pausene på en fin måte, og lar tonene «gå helt ut» før han legger neste akkord.

Det er ingen tvil om at Miha Gantar er en utmerket pianist, improvisator og komponist. Og gjennom de drøyt to siste årene har vi fått møte han i en rekke forskjellige kombinasjoner, fordelt over ti CDer, som viser en musiker med mange ideer, tanker og kreative egenskaper, som jeg håper jazzzscenen i Nederland og Amsterdam vet å ta vare på. Amsterdam er en by med et yrende og spennende jazzliv, og det er tydelig at Gantar har funnet seg godt til rette i byen. Og dette er blitt en spennende, variert og interessant betrakting om byen.

Jan Granlie

Miha Gantar (piano), Ratnag Ahim (piano), Michael Moore, (alto saxophone, clarinet), Nick Dunston (bass), Tristan Renfrow (drums),Runa Kimura (violin), Teresa Martinez Diago (violin), Lorenzo Titolo Duchini (viola), Diana Sanz Pascual (cello)