Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SINIKKA LANGELAND

«The Magical Forest»
ECM 2448

Vokalisten og kantele-spilleren Sinikka Langeland fra Finnskogen, tett på grensen mellom Norge og Sverige, kommer fra en finsk/norsk tradisjon. Dette har sin bakgrunn i det området av Norge hun er oppvokst og har holdt til mesteparten av livet. Her, øst for Kongsvinger i Hedmark, har den finske tradisjonen stått sterkt i over 100 år. Og det er denne tradisjonen Langeland bruker som inspirasjon når hun lager sin vakre musikk.

Hennes prosjekt, «The Magical Forest» har hun holdt gående noen år, med noenlunde de samme musikerne. Men på denne, nylig utkomne platen på ECM, har hun utvidet bandet med vokalgruppen Trio Medival og trompeteren Arve Henriksen. Nå har disse riktignok vært med på flere konserter med ensemblet, men sist jeg hørte dem, på Vossa Jazz i 2015 (?), var det uten den utvidede besetningen.

Foruten disse, består ensemblet av saksofonisten Trygve Seim, bassisten Anders Jormin og trommeslageren Markku Ounaskari, pluss Langeland selv på vokal og kantele.

Det starter med en tradisjonell skogfinsk runetekst i Puun Loitsu, etter Lena Vetaläinen fra Rotberget i Hof på Finnskogen. Her får vi et godt innblikk i den særegne folkemusikken fra denne delen av Norge, som er noe helt annet enn resten av den norske folkemusikken.

Det fortsetter med «Sammas», og er mer Finnskoghistorie. Her bidrar Trio Medival med strålende sang, sammen med Langeland.

Og slik fortsetter det. Vi får 10 vakre, og svært egenartede folkemelodier fra det skogskledde området. Det heter seg at man kan gå i samme skogen fra dette området i Norge og helt til Sibir, uten å bevege seg ut av skogen en eneste gang. Og jeg føler det er mye av denne naturen og «det store og vide», som preger musikken vi får på denne platen.

Det er folkemusikk, middelalderballader og religiøse folketoner. Og hele veien er det mektig og veldig mye skogslandskap både i tekstene og musikken, og for den som kjenner tekstene til dikteren Hans Børli, så er dette kjent landskap.

De mest brukte instrumentsolistene er Arve Henriksen og Trygve Seim, og jeg synes spesielt Henriksen gjør en strålende innsats her. Selv om hans bakgrunn er fra Vestlandet, så har han hele dette landskapet inne i sine improvisasjoner.

Kompet med Jormin og Ounaskari (fra Sverige og Finland), har vært med i dette prosjektet fra starten, og kjenner Langelands ideer ut og inn. Og med Trio Medival, disse tre utrolig flotte damene, som tilleggs-vokalister, blir dette en perle av en plate.

Og fremst står Sinikka Langeland med sin sterke stemme og kantele og formidler denne musikken som bare hun kan.

Er det jazz? Neppe. Men det bryr jeg meg ingenting om! Dette er rett og slett vakker musikk fra de dype skoger, hvor man nesten kan høre tretoppene visle og suse i musikken. Vakkert!

Jan Granlie

Sinikka Langeland (v, kantele), Arve Henriksen (tp), Trygve Seim (ts), Anders Jormin (b), Markku Ounaskari (dr), Trio Medival: Anne Marie Friman, Berit Opheim, Linn Andrea Fuglseth (v)

Skriv et svar