Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

SVEND ASMUSSEN

«The Incomparable Fidler»
STORYVILLE 108 8618

I morgen, søndag 28. februar, fyller den danske filolinisten Svend Asmussen 100 år. Han har siden han startet sin musikalske misjon, vært en av Danmarks (og Europas) viktigste jazzmusikere. Han var opprinnelig skolert i klassisk fiolinspill, men for å «få seg en skikkelig jobb» utdannet han seg innenfor tannlege- og billedhuggerfaget! (hvilken kombinasjon), før han med egen kvartett hadde stor suksess ved Apollo-teatret og påfølgende turneer (1937) i samarbeid med blant andre Mills Brothers, Josephine Baker og Fats Waller. Hans eget swingband figurerte i filmen «En lille tilfældighed» (1939), og senere ble det egen «Skandia-trio» (ca. 1940) med Helge Jacobsen på gitar og Erik Frederiksen på trommer, deretter hadde han en kvintett med Kjeld Bonfils, Svend Hauberg, Christian Jensen og Erik Frederiksen, hvorpå han, etter kort opphold ved teaterscenen, fikk problemer med politiet og ble arrestert og flyttet til Berlin, hvor han bodde fra 1943 til 1945.

Med sekstettwn Svend Asmussen Orkester», i perioden 1945–53, turnerte han rundt i Europa. Her spilte han med Max Leth på vibrafon og Jørgen Ingemann på gitar. Han spilte  også med Ulrik Neumann og Stig Lommer ved teateret, etterfulgt av platesuksessen Swe-Danes med Alice Babs og Ulrik Neumann som i perioden 1959–1961 også turnerte i USA. I 1972 dannet han en egen kvartett igjen, med svenske Kjell Öhman på piano, Mads Vinding på bass og Ed Thigpen på trommer. På 1970-tallet arbeidet han ellers med Kenny Drew, Ivan Renliden og Putte Wickman.

På 80-tallet hadde han gruppen «String Swing», med blant andre Nikolaj Gromin, Pierre Dørge, Ulf Wakenius og Peter Danstrup. Og på 90-tallet hadde han en egen kvartett med Wakenius og Vinding, samt Aage Tanggaard på trommer. Wakenius og Lundgaard ble senere erstattet av Jacob Fischer på gitar og Jesper Lundgaard på bass.

I de senere årene, etter at han hadde passert 95 år, har han hvert eneste år figurert på toppen av kritikeravstemmingene i Down Beat på nye talenter på fiolin!

I forbindelse med hans 100 ,årsfeiring, har Storyville utgitt en strålende boks med fem CDer og en DVD med hele historien til Asmussen. Med insiktsfulle liner notes fra jazzjournalisten Kjeld Frandsen, og med fem CDer, som følger Asmussens liv som jazzfiolinist.

Det starter med opptak fra juli og august 1937, og avsluttes med opptak fra 1996, hvor han spiller med Jacob Fischer (g), Jesper Lundgaard (b) og Aage Tanggaard (dr), og derimellom får vi hele perleraden av musikk med denne fantastiske musikeren.

På første CDen får vi han sammen med danske musikere og sangere, med en strålende lydkvalitet, som det må ha vært jobbet mye med. Opptakene på førsteCDen er fra 1937, 1942, 1943 og 1944, og sett på bakgrunn av at Danmark på den tiden var okkupert av tyskerne, så kunne det ikke vært det enkleste å spille inn plater på den tiden.

AndreCDen er med Svend Asmussens Quintet, innspilt i Hamburg, av alle steder, i løpet av 1953, mens tredjeCDen er sammen med en annen stjernefiolinist, nemlig Stephane Grapelli, med et komp bestående av Jørgen Grauengaard (g), Niels-Henning Ørsted Pedersen (b), og William Schiøpffe fra januar 1965 på noen spor og Asmussen, Grapelli, Ole Molin (g), Erik Schmidt (b), og Bjarne Andersen (dr) fra desember 1964 på resten. Denne har tidligere vært utgitt på plate som «Two Of A Kind», men å få den i samlet utgave med resten av historien, gjør det hele enda bedre.

Den fjerde CDen er også delt i to. Første del er viet Asmussens samarbeid med den amerikanske fiolinisten Stuffr Smith, som bodde en del år i Danmark. Her får vi de to i noen reale fighter mellom de to fiolinistene. Opptaket med Smith er fra Danmarks Radio den 30. januar 1966, og både Smith og Asmussen bidrar med cool vokal, sammen med pianisten Jørgen Borch, bassisten Erik Mølbak og trommeslageren Bjarne Rostvold.

Andre del er Asmussen i selskap med den franske fiolinisten Georges Arvanitas, bassisten Patrice Curatini og trommeslageren CharlesSaudrais fra Paris den 4. september 1985.

Den siste CDen er, som nevnt, med gitaristen Jacob Fischer, bassisten Jesper Lundgaard og trommeslageren Aage Tanggaard, og opptakene er fra Linköping i Sverige den 30. mars, fra København den 20. september og Växjö den 27. mars 1996.

Den medfølgende DVD er et opptak fra Jazzhus Montmartre i 1986, hvor han boltrer seg sammen med pianisten Kenny Drew, bassisten Niels-Henning Ørsted Pedersen og trommeslageren Ed Thigpen. Her får vi en rekke publikumsvennlige låter, bl.a. «Lapp Nils Polska», Olle Adolphsons «Trubbel», «Just a Gigolo» og «C Jam Blues», og det er åpenbart at publikum på Montmartre koste seg!

Denne boksen fra Storyville mener jeg er gjort med historisk kunnskap og respekt for den gamle mester. Vi får mange fine bidrag fra den glimrende fiolinisten, og hva han har bidratt med i den danske jazzen opp gjennom så mange år.

At han fremdeles blir kåret blant de mest lovende, unge musikere i Down Beat, bør være et tegn på at han fremdeles låter like ung, frisk og viril, som hvilken som helst av de andre jazzfiolinistene rundt om i verden. Eller er det kåringen i Down Beat det er noe fundamentalt galt med?

Uansett er dette blitt en strålende boks med en av Danmarks (og Europas) ledende jazzmusikere noen gang. Og fem CDer og en DVD er ikke i nærheten av å dekke hele hans virkeområde gjennom alle disse årene.

Gratulerer med dagen, Svend! La oss få ha deg her i mange år til!

Jan Granlie

Svend Asmussen (vio, v, vib), Stepanne Grapelli (vio), Stuff Smith (vio, v), Cosper Cornelius (as), Aage Voss (as), Henry Hagemann/Otto Banner-Jansen (ts), Peter Rasmussen (tb), Kjeld Bonfils (p, vib), Kjeld Nørregaard (p), Max Leth (p), Jørgen Borch (p), Georges Arvanitas (p), Kenny Drew (p), Ulrik Neumann (g), Jørgen Ingemann (g), Jørgen Grauengaard (g), Ole Molin (g), Svend Hauberg (g, cl), Jacob Fischer (g), Niels Foss (b), Christian Jensen (b), Niels-Henning Ørsted Pedersen (b), Erik Schmidt (b), Jens Poulsen (b), Poul Gregersen (b), Erik Mølbak (b)

Skriv et svar